Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова.

Няма основания за паника около исканията на ръководителите на прокуратури срокът за закриване на специализираното правосъдие да бъде удължен. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова на брифинг по-рано днес.

“Закриването на съдебни органи не е лесна задача”, каза още тя.

По-рано днес Пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша административните ръководители на прокуратури, като те настояха срокът на закриване на специализираното правосъдие да бъде удължен. Ръководителите на прокуратури участваха в заседанието на ВСС по предложение на Прокурорската колегия.

За какво настояват ръководителите на прокуратури?

ВСС изслуша ръководителя на Апелативна специализирана прокуратура Ивайло Ангелов, на Военно-апелативна прокуратура – полк. Елин Алексов, на Специализирана прокуратура – Валентина Маджарова, на Военно-окръжна прокуратура–София – Адалберт Кръстев, на Софийска градска прокуратура – Илиана Кирилова и на Окръжна прокуратура–София – Наталия Николова.

ВСС съобщава, че те са „алармирали“ за проблемите, свързани със „сроковете, пропуски и неясноти в ЗСВ“. Според прокурорите са налице „условия за настъпване на правна несигурност и обективна невъзможност за осигуряване на условия както за недопускане изчезването на дела, преписки и веществени доказателства по тях, така и за разпиляване на наличното движимо имущество, при закриването на специализираните прокуратури“.

„Акцентирано бе на законодателните дефицити, необходимостта от автентично тълкуване и нови промени в ЗСВ, включително с цел определяне на буферен период от поне 6 месеца, в който да се извърши подготовката на процеса по правоприемство“, казва се още в съобщението на ВСС.

Закриването е на т. нар. спецове е планирано да се случи на 27 юли. Предложението този срок да бъде преместен с 6 месеца идва от ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов.

Отговорът на министър Йорданова

“В нито един от аргументите, които чух, не виждам необходимост от законодателно изменение”, каза министърът на правосъдието след срещата. “Разговорите са необходими, за да се спре желанието за всяване на паника. Няма основание за паника. Закриването на съдебни органи не е лесна задача”.

“Приетият закон е много ясен – той предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закриваните специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела”, посочи министър Йорданова.

“През последните няколко седмици чухме различни твърдения за невъзможност за изпълнение на действащия закон и твърдения за непълноти. Всъщност на всеки един от въпросите има законодателно решение, въпрос на организационна работа и решения. Да, в конкретни случаи е възможно да е необходима промяна в правилата, приети от ВСС и прокуратурата за работата на техните администрации”, каза още Йорданова.

Министър Йорданова съобщи, че има предложение за провеждане на работна среща между нея, нейния екип, представители на закриваните съдебни структури и Пленума на Висшия съдебен съвет. “Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието”, каза още тя.

„Дебатът ще продължи. Очаквам този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко за изпълнение на закона. Все пак мина един месец“, каза още министър Йорданова.

“Висящите дела продължават да се гледат от този състав, които е провел заседанията до влизане в сила на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа от гледна точка съд, се поема от Софийски градски съд и Софийски апелативен съд”, уточни тя, като подчерта, че на практиката делата ще се гледат в същата сграда, както досега, дори и от същия състав.

Парламентът окончателно гласува закриването на специализираните съдилища и прокуратури на 14 април т.г. По-рано през май главният прокурор Иван Гешев поиска промените, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, да бъдат обявени за противоконституционни от Конституционният съд (КС). На 17 май Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане това искане. Оттогава насам тече едномесечен срок, в който заинтересованите страни и изявени юристи да изкажат становищата си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук