ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и веднага след това я спря до произнасянето на Конституционния съд, съобщи БНР.

Парламентът окончателно гласува закриването на специализираните съдилища и прокуратури на 14 април т.г. През май главният прокурор Иван Гешев поиска промените, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, да бъдат обявени за противоконституционни от Конституционният съд (КС). На 17 май Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане това искане.

Смята се, че закриването на специализираното правосъдие е първа стъпка към съдебната реформа и връщането към нормално правосъдие у нас.

Закриването е на т. нар. спецове е планирано да се случи на 27 юли. В края на май ръководителите на въпросните структури поискаха от ВСС този срок да бъде преместен с 6 месеца. Повече по темата ТУК.

Според мнозинството в Съдийската колегия процедурата по преназначаването на съдиите трябва да бъде замразена до произнасянето на конституционните съдии.

Делото засега е само на етап събиране на становища от институции, неправителствени организации и юристи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук