Урсула фон дер Лайен

Светът има нужда украинските пристанища да бъдат отворени, защото повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме само през Черно море. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, съобщава БТА.

„Храната стана част от терористичния арсенал на Кремъл, не може да търпим това“, добави тя. Фон дер Лайен отбеляза, че санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, нямат нищо общо със затрудненията за износа на украинската зърнена реколта.

Тя се позова на данни от Световната банка, според които 10 млн. души по света се изправят пред крайна бедност с всеки процент нарастване на цените на храните. „Войната, предприета от Русия срещу Украйна, отеква по целия свят, 275 милиона души ще бъдат заплашени поне от недостиг на храна. Инфлацията може да увеличи тези числа значително“, добави председателят на ЕК.

„Ако в ЕС намалим за година с два градуса температурата за отопление, това ще спести енергия, равна на целия внос по газопровода „Северен поток“, отбеляза Фон дер Лайен. По нейните думи ЕС ще осигури средства европейските газопроводи да бъдат пригодени за пренос на водород. Тя отбеляза, че ЕС вече е спрял вноса на руски въглища, предстои до края на годината да бъдат намалени с 90% доставките на петрол и според нея осигуряването на газ трябва да се насочи към по-сигурни и „приятелски“ източници като САЩ.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че над 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна и това застрашава световната продоволствена сигурност. „Кремъл използва доставките на храни като оръжие и си служи с лъжи от съветските времена“, добави той. „Руските кораби и ракети пречат на износа, руските танкове, бомби и мини пречат на Украйна да засажда следващата реколта“, добави Мишел.

По думите му решението на ЕС за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия е забележително постижение. „Справедливо е Русия да плати цената за възстановяването на Украйна, затова търсим начини да се използва запорираното руско имущество от ЕС и държавите по света“, поясни Мишел.

Той отбеляза, че Украйна има нужда от пет милиарда евро на месец, за да поддържа живота в страната.

На фона на влошаващата се световна продоволствена криза държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че има „достоверни доклади“, че Русия „краде“ износа на зърно от Украйна, за да го продава с цел печалба.

Цените на зърнените храни, олиото за готвене, горивото и торовете се повишиха след инвазията, която започна на 24 февруари. Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също е износител на торове, а Украйна е износител на царевица и слънчогледово олио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук