Финландия

Русия прекъсва доставките на природен газ за Финландия, тъй като отношенията между двете съседки се влошават заради решението на скандинавската страна да се присъедини към отбранителния съюз НАТО и след като страната отказа да плаща за руското гориво в рубли, пише „Блумбърг”.

Ако това се случи, Финландия ще бъде третата европейска страна, месец след като това се случи на Полша и България. Потокът по главния газопровод от най-големия доставчик в региона се очаква да бъде спрян в ранните часове на събота, според подадена информация от финландския вносител „Gasum Oy”.

„Повечето на пазара очакват Финландия да бъде единственият купувач, чиито доставки ще бъдат прекратени в този момент“, но „остава рискът, че и други купувачи могат да бъдат сполетени от същата съдба“, каза Том Марцек-Мансер, ръководител на отдела за газови анализи в ICIS в Лондон, позовавайки се на скорошно проучване на компанията сред търговците.

Загубата на доставки вероятно ще има ограничено въздействие върху икономиката на скандинавската страна, тъй като горивото представлява само около 5% от енергийния микс. То се използва главно от фабриките, а не за отопление, както в много други европейски страни. Правителството настоява за бърз отказ от руските изкопаеми горива.

„Газпром Експорт“ информира „Gasum”, че доставките на природен газ за Финландия по договора за доставка на „Gasum” ще бъдат прекратени в събота“, заяви финландската компания. „Gasum” ще доставя природен газ на своите клиенти от други източници чрез газопровода „Balticconnector“.

Какво следва?

Междувременно доставките продължават да постъпват във Финландия по газопровода Balticconnector от Естония, но капацитетът му може да не е достатъчен, за да задоволи търсенето. Това се случва, след като редица компании вече са преминали към други горива или са си осигурили алтернативни доставки. За предстоящата зима в петък правителството се договори за наемане на плаващ терминал за втечнен природен газ заедно с Естония.

„Новият плавателен съд за втечнен природен газ е значителна стъпка в подобряването на сигурността на енергийните доставки във Финландия“, заяви министърът на финансите Аника Саарикко пред репортери в петък. „Това ще направи възможно да се откъснем от руската енергия. Значението на проекта не може да бъде надценено сега.“

Въпреки че става въпрос за отношения, датиращи от пет десетилетия, Финландия е сравнително малък клиент на Газпром. Износът за западната съседка на Русия съставлява около 1% от общите продажби на компанията за Европа и Турция през първата половина на миналата година.

Спирането идва и седмица след прекратяването на продажбите на електроенергия от Русия във Финландия, което съвпадна с решението на Финландия да се стреми да влезе в Организацията на Северноатлантическия договор заедно с Швеция. Русия заяви, че молбата за присъединяване ще има последствия, без да предоставя подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук