Нинова, НС
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Изненадващо Нинова, вероятно водена от мисълта да спечели вътрешните избори в БСП, чрез твърдолинейно комунистическо ядро в партията, днес отново повдигна въпроса за санкциите на ЕС срещу Русия. Тя поиска България да се откаже от тях и по този начин бетонира правителството на Борисов, тъй като показа, че БСП е партия, която иска да води проруска и антиевропейска политика.

Пред депутатите, Корнелия Нинова каза:

„Очевидно ГЕРБ не оспорват фактите по същество и не критикуват нашето предложение по същество, но си търсите причина да го отхвърлите и я намирате в процедурни хватки. Искам да ви припомня една много по-драматична дискусия, която се проведе на 20 юли 2018 г. по тема – бежанците и приема им в България. Тогава ние по същия начин внесохме предложение от опозицията, по същия начин бяхте против, дойде г-н Борисов и взехме решение и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение“.

Депутатът от БСП Антон Кутев от своя страна каза, че над 60 % от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия.

„Закъснението, което имаме от половин година в разглеждането на тази точка доведе до това, че тя е съвсем навреме в европейския дневен ред в момента, защото част от санкциите изтичат през март, друга през юли. В момента те се намират в дневния ред на европейските институции, защото вече те трябва за пореден път да помислят дали ги продължават или не“, каза още Кутев.

Според него това предложение на БСП представлява политическа крачка, която трябва да покаже друго намерение на ЕС в контекста на разговорите, които предстоят в Съвета на Европа.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза

„Разглеждаме едно решение, което е съобразено с календара на БСП, отколкото с календара на България, на Европа, на света и геополитиката. Защо точно днес? Защо не преди три седмици, защо не по времето на служебното правителство на г-н Радев, когато санкциите бяха препотвърдени. Тогава на правителствено ниво можеше да се повдигне този дебат и в Съвета на ЕС, където президентът Радев ходеше. Не е това важно”.

И добави:

„Какво предлагате – предлагате Русия взе Крим, Европа взе отношение. Вие предлагате да вземем отношение, да направим празен ход. Обаче празният ход не съществува сам по себе си, той носи последствия, както в шаха и обикновено когато един играч прави празни ходове, губи партията. Вие не виждате контекста на сегашната ситуация, понеже сте заслепени от някаква вътрешнопартийни крила в партията. Добре, всички са за Русия. Добре, разбрахме, само че искате да увлечете цялата държава във вашите драми. Това не е добре. Виждате, че има напрежение в Близкия Изток, има сериозни ситуации много близо до нас. Има много засукани отношения“, каза още Тома Биков.

Според него решението на Народното събрание е сериозно нещо, а не бюлетин за информация.

„Ние защитаваме българския национален интерес. Да, искаме да имаме добри отношения с Русия и с останалите геополитически фактори. Това е въпрос на баланс, но в крайна сметка всичко това, което правим е да защитим нашия интерес“, уточни още депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков се обърна към БСП:

„Проблемът е, че вие не предлагате нищо. Влезли сте си в кампанията. Искате да си заявите позицията по отношение на Русия. Явно във вашата партия е много важно тема, но за нас е по-важна, защото ние носим отговорност за държавата, не само за партията“, допълни още той.

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на БСП за преразглеждане на позицията ни по отношение на санкциите срещу Русия.

Социалистите предлагаха Народното събрание да се обяви за отмяна на санкциите, наложени с решение на Европейския съвет по отношение на Руската федерация, както и срещу реципрочните санкции от страна на Русия срещу държавите членки на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук