Путин Русия
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Зависимостта на руската икономика от приходите от нефт и газ постепенно намалява, но е невъзможно напълно да се отървем от нея с едно щракване на пръстите, заяви руският президент Владимир Путин.

„Бихме искали да се измъкнем от петролната зависимост и постепенно го правим, между другото“, каза той в интервю за проекта на ТАСС „20 въпроса към Владимир Путин.“

И добави:

„Но отнема време, не можете да го направите с едно щракване на пръстите си“, добави президентът.

Държавният глава отбеляза, че се притеснява от застоя на реалните доходи на руснаците, което обясни с рязкото – почти двойно, спадане на цените на енергийните източници.

Путин призна, че гражданите на страната не могат да „чакат с години“ решение на въпроса за растежа на реалните доходи.

„Аз отлично разбирам това, като цяло разбирам, че това е един от основните социални проблеми. Трябва да направим нещо, правителството трябва да направи нещо, има много начини“, подчерта руският лидер.

Според него „наред с обръщане внимание на инфлацията е необходимо да се повишат реалните доходи на гражданите – това е напълно очевидно“.

„В контекста на нашата икономическа структура това не е толкова просто, но правителството определено е задължено да положи допълнителни усилия. Сега обсъждаме това“, заяви държавният глава.

Той отбеляза, че за решаването на този проблем са инициирани национални проекти, „с цел промяна на структурата на икономиката и тласък на развитието на собствена основа“.

Преди няколко месеца бившият главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Сергей Гуриев заяви, че руските граждани ще обеднеят с 1/3, ако спадне търсенето на нефт и газ.

„Ако петролът престане да е необходим в този момент, ние ще живеем с 30% по-бедно“, прогнозира той.

Гуриев тогава каза, че около 25-30% от БВП на Русия се формира от приходите от нефт и газ.

Това означава, че и ако цените на нефтените продукти продължават да падат, руската държава, ако не да фалира, то поне ще изпадне в изключително тежко положение. Maйcĸитe фючъpcи зa copтa Вrеnt днec cyтpинтa нa бopcaтa ІСЕ Futurеѕ в Лoндoн се продават за 52.50 дoлapa зa бapeл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук