Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка в началото на заседанието на Националния съвет на социалистите. В извление пред медиите, Нинова обяви, че ще се кандидатира наравно с всички кандидати за председатлеския пост и „тогава ще помоля за доверието ви, мили симпатизанти“.

„На 15 юни Конгресът трябва да приеме оставка ми, след това ще предложа заместник, който да изпълнява функциите на председател“.

Председателят на БСП в оставка каза още:

„Ние загубихме изборите, отговорността трябва да е за всички. Моята представа за това е, че първият трябва да поеме най-голяма отговорност“.

По думите й, тъй като Конгресът е органът, който я е избрал, по устав, той трябва да констатира оставката и да я приеме.

„След 15-ти юни ще се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия“, каза още тя и допълни, че когато тези правила бъдат приети, кандидатите ще се явят на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. „Когато това се случи, възнамерявам заедно с другите кандидати да се явя, скъпи членове и симпатизанти на БСП, пред вас за вашето доверие отново“, заключи Корнелия Нинова.

С поста си се раздели и шефът на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски.Той също поема отговорност за загубата на социалистите на европейските избори.

ОСТАВКАТА

Корнелия Нинова настоя за свикване на конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател.

В словото си, Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота.

„Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания. Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме”, заяви Нинова.

Тя повтори, че БСП е единствената партия, която повишава в абсолютни стойности броят гласове.

„Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас-да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат – подобряване в абсолютни стойности. Но е факт и че ние загубихме тези избори”, подчерта Нинова.

Тя добави, че в демократичните партии, отговорността се носи от председателя.

„Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка, заяви още Нинова. Тя добави, че дотогава трябва да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор”.

Членовете на НС насрочиха Конгрес за 15 юни, когато ще бъде избран

На Националния си съвет БСП обсъжда още организирането на общински и областни конференции, на които да бъдат анализирани резултатите от евровота. Също така БСП обсъждат връщането в Народното събрание на парламентарната група на партията.

На пресконференция след проведения у нас евровот, в понеделник, Нинова заяви, че след като са изгуби изборите, отговорността ще е солидарна.

Лидерът на БСП заяви, че след като бъдат избрани нови правила, ще се яви на избори за председател, заедно с всички кандидати.

Въпреки, че ЦИК все още не е обявила окончателните данни от 100% преброени протоколи, вече е ясно, че левицата остана втора политическа сила след ГЕРБ и вероятно ще вкара в европарламента петима депутати.

Корнелия Нинова бе избрана за лидер на БСП на 8 май 2016 г.

Според устава на партията, мандатът й е четиригодишен и изтича през май 2020 г.

По новите правила трябва да се проведе пряк избор за нов лидер, в който да участват всички членове на БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!