Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще подаде оставка, но не веднага. Това обяви самата тя на брифинг по повод изборния резултат на БСП.

„Имаме нужда от доверие и легитимност вътре в партията“, обясни лидерът на БСП и допълни: „Смятам, че така се носи политическа отговорност“.

За 28 май, вторник, е свикан и Национален съвет на партията, на който ще бъде предложено стартирането на процедурата, както и организирането на общински и областни конференции, на които да бъдат анализирани резултатите от евровота.

Нинова добави:

„Не съм председател в оставка, защото няма правила за избор на нов председател. Утре на съвет ще се изготвят правила, те трябва да бъдат одобрени. Когато стартира процедурата за кампанията за избор, тогава аз ще се оттегля, за да участваме на равни начала всички. Дотогава оставам председател”, подчерта Нинова.

Нинова каза, че решението й е свързано с резултатите от изборите.

„Нали не очаквате да кажа, че сме моралния победител. Такива работи се случваха преди в БСП. Сега отговорността се носи по нов начин“.

Нинова добави:

„Ще предложим да се проведат конференции във всички общини. На тях да се направи анализ по места и оценка защо сме загубили. Обективен анализ да се направи и да има точка от дневния ред – избор на ръководство на общински съвет и общински председатели”, каза Нинова.

Тя допълни и че ще се проведат областни съвети – отново с анализ и оценка по области. Процедурата за избор на председател на БСП ще се проведе по новия устав, ще гласуват всички членове на партията, каза Нинова.

Според предварителните данни левицата остана втора политическа сила след ГЕРБ и вероятно ще вкара в европарламента петима депутати.

Въпреки втория резултат, Корнелия Нинова допълни, че БСП е единствената политическа партия, която е увеличила абсолютния брой от гласовете, които е получила, спрямо предходните европейски избори през 2014 година.

От БСП обявиха още, че ще обсъдят парламентарната група на партията се връща в парламента, за да предложи промяна в няколко важни за страната законопроекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук