Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“. Лидерът на партията Корнелия Нинова получи папката.

Тъй като Нинова е родена на 16 януари, преди президентът да ѝ връчи мандата, ѝ подари букет червени рози. След като тя взе мандата, пък даде на Радев кутия бонбони.

„Спрях се на БСП в търсене на най-голям шанс за работещо правителство“, каза Радев.

„Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации”, добави държавният глава.

Радев се надява, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство.

Това е последният възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание не бяха реализирани.

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС – проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група „Продължаваме промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

Така се стигна до връчване на третия мандат. Ако БСП не успеят да съставят правителство с него, президентът ще трябва да разпусне настоящия Парламент и да насрочи дата за нови предсрочни избори, за които сам е казвал, че, ако се състоят, ще бъдат в края на март.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук