Корнелия Нинова, лидерът на БСП

На брифинг в парламента от БСП коментираха днешния протест на Камарата на строителите в България, на който фирми от строителния бранш поискаха сектора да не бъде обект на политически нападки. Недоволството им бе провокирано от твърдението на левицата, че в България през последните няколко години се строи некачествено и от настояването да бъде извършена независима експертиза от европейска лаборатория на строителството на магистрали у нас.

„Промяна ще има, това са последните издихания на правителствотоэ – заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова – Днешният ден е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Той е и събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на Прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото.“

Според лидера на БСП в сегашния икономически модел на страната ни се случва така, че 10 големи фирми се договарят с властта и така убиват малкия и среден бизнес. Нинова обвини управляващите, че принуждават фирмите да връщат процент от спечелите обществени поръчки като комисионни.

Съпартиецът ѝ Антон Кутев пък алармира за проблем в Агенция „Пътна инфраструктура“, където според него се договарят определени обеми на сделките, но впоследствие се оказва, че разплащането по тях е със стотици милиони в повече.

Говорителят на парламентарната трупа на БСП Елена Йончева отново призова за проверка на качеството на българските магистрали в независима европейска лаборатория. По думите й отговорност за качеството на българските пътища не носят строителите, а  „мафиотският начин, по който се управлява в България – срастването между бизнес и власт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!