Красимир Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимр Каракачанов

Общо 248 млн. лева са отпуснати за възстановяване на способностите на Българската армия за изпълнение на нейните задължения, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Днес на МС бяха гласувани три постановления, които дават допълнително 113 млн. лева на Министерството на отбраната, които заедно с гласуваните преди две заседания още 134 млн. правят една сума от близо 248 милиона, които са разпределени целево за армията за възстановяване на летателната годност на самолетите „МиГ-29“, „СУ-25“, „Кугър“ -ите, самолетите L-39, танкове Т-72, добави Каракачанов. Отпуснати са средства и за ВМА и служба „Военна информация“, каза още Каракачанов.

Правителството одобри още Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Класификаторът се приема на основание чл. 24, ал. 1 на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, с който се променя структурирането на длъжностите за военнослужещи „от степени в обхвата на военните звания“ към „длъжностни нива и военни звания“.

Предложеният нов Класификатор ще способства за намирането на оптимален баланс на съотношението между изискванията за образователен ценз, квалификация, степен на отговорност, професионален опит, физическо и психическо натоварване и взаимосвързаните потенциални размери на основните месечни възнаграждения по нива.

Класификаторът се предвижда да влезе в сила от 01.01.2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!