дмитрий муратов
Дмитрий Муратов. Снимка: БТА

Руският журналист и Нобелов лауреат за мир (2021 г.) Дмитрий Муратов призова ЕС да помага активно в драмата с депортираните в Русия украински деца, съобщи БНР.

„Всички с удоволствие коментирахме заповедта за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд и… така приключи всичко“, с болка установи Муратов пред комисия в Европейския парламент.

Той добави, че някак си сме престанали да се вълнуваме за съдбата на децата в Украйна и не вижда движение по въпроса. „До 10 януари бяха убити 176 момичета и 220 момчета. Това число със сигурност се е увеличило. 35 от тях са били обезобразени до такава степен, че не е било възможно да бъде установен полът им“, каза Муратов и призова:

„Нека съберем молитвите на децата, които се оказаха въвлечени във войната. Нека работният ден, социалните мрежи, блогърите и медиите да започват с това и то да се чува – тогава може би няма да има умора от чуждата мъка“.

Муратов припомни, че много европейски лидери по време на визитите си в Москва са поставяли цветя на гробовете на Борис Немцов и Анна Политковская (убити по заповед на Путин, б.р.), а после са подписвали изгодни сделки за нефт и газ. „Путин отлично разбираше лицемерната разлика между риториката и изгодната сделка“, каза Муратов.

„Вашите колеги, които седяха с вас в тази зала, на съседните седалки, дадоха повод на Владимир Путин да се отнася с презрение към европейските ценности. Кой беше в Съвета на директорите на най-големите руски компании? Не беше ли бивш германски канцлер? Не бяха ли министри и депутати от Финландия, Франция, Италия, Балтийските страни? Искате ли да им кажа имената? Те получаваха пари и Путин знаеш това чудесно. И когато му говореха за ценности, той се смееше“, допълни Муратов пред европейските депутати.

Главният редактор на опозиционния „Новая газета“ бе прогонен от Русия като „чуждестранен агент“. Вестникът също бе спрян и екипът му се изнесе в свободния свят, откъде продължи да списва сайта под името „Новая газета Европа“. Миналата година Муратов обяви Нобеловия си медал на търг и американската аукционна къща Heritage Auctions го продаде за 103,5 млн. долара.

Които руският журналист моментално дари на Украйна.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук