Нормандската четворка
Нормандската четворка с участието на предишния френски президент Франсоа Оланд

Асистентите на лидерите на Нормандската четворка (Германия, Русия, Украйна, Франция) проведоха обстоен разговор в Берлин, по време на който бе обсъден въпросът за облекчаване на напрежението в Азовско море, обяви официалният представител на кабинета на министрите на Германия Щтефан Зайберт.

„Според нас е необходим диалог и деескалация, за да се избегне ново изостряне на ситуацията. Именно на тези цели беше посветена вчерашната среща на нормандския формат. Това беше много обстоен разговор между съветниците, който трябва да продължи през януари“, каза той.

Зайберт добави, че страните са се договорили да не разкриват подробности за преговорите. Руската страна беше представена на срещата от президентския съветник Владислав Сурков, а германската – от външнополитическия съветник на канцлера Ангела Меркел, Ян Хекер, предаде ТАСС.

Нормандският формат за преговорите по Украйна съществува от юни 2014 г. Тогава лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна обсъдиха за пръв път уреждането на украинския конфликт. Оттогава насам бяха проведени редица телефонни разговори и срещи на високо равнище, както и бяха осъщестени контакти между външните министри и представителите на страните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!