Турски танкове

Турция ще започне нова операция в Сирия до няколко дни. Тя ще бъде насочена срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция, която, според Анкара, е терористична групировка, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Би Би Си.

„Ще започнем операция за освобождаване източно от Ефрат от сепаратистка терористична организация през следващите няколко дни“, каза Ердоган в реч в Анкара, имайки предвид територията, контролирана от кюрдските „Отряди за защита на народа“ (YPG).

Турция гледа на YPG като на разклонение на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу властта в Анкара от 1984 г. ПКК е призната за терористична групировка от Анкара и нейните западни съюзници.

„Целта никога не са били американски войници, а членове на терористична организация, действаща в региона“, каза Ердоган на среща на представители на отбранителната промишленост.

Американските сили работят тясно с YPG в рамките на оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД).

Източно от Ефрат, както и в град Манбидж, който е западно от реката, заедно с кюрдите има и американски войници.

Отношенията на Вашингтон с YPG, на които САЩ гледат като на ключов съюзник, са един от многото източници на напрежение между Турция и Съединените щати. Анкара многократно е критикувала Вашингтон за предоставяне на военна подкрепа на кюрдската милиция.

Ердоган и преди това е заплашвал да атакува областите, контролирани от YPG. В опит да избегнат сблъсъци, съюзниците от НАТО постигнаха съгласие за „пътна карта“ за Манбидж през юни.

Пентагонът във вторник съобщи, че американски наблюдателни пунктове в североизточния граничен район на Сирия са предназначени да предотвратят сблъсъци между турската армия и YPG, въпреки призивите на Анкара действията в тази насока да не се развиват. Ердоган твърди, че Турция не е била защитена от терористи, а „терористи са били защитени“ от възможни действия на Турция.

Турция преди е реализирала две операции в Северна Сирия. Първата офанзива започна през август 2016 г., когато турските сили подкрепиха сирийските опозиционни бойци срещу ИД и приключи през март 2017 г. След това през януари 2018 г. турските военни сили подкрепиха сирийските бунтовници да прочистят северозападния анклав Африн от бойци на YPG.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!