В Норвегия бе приета програмата на новото коалиционно правителство, която включва затваряне на всички ферми за ценни кожи до 2024г. В момента в Норвегия има към 340 ферми с над 800 000 норки и лисици.

Норвежката организация за правата на животните (NOAH),  се бореше за затварянето на фермите от близо 30 години.

Отглеждането на норки за кожи постепенно бива забранявано в Европа. Фермите за кожи са законово забранени в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Холандия, Словения, Обединеното Кралство, Северна Ирландия, Македония.

В момента не е ясно как точно самата забрана ще повлияе на продажбата на кожи (независимо дали Норвегия възнамерява просто да спре да я произвежда).

Норвегия е голям производител на кожи с над 300 кожухарски ферми, с ферми, които развъждат и убиват над 700 000 норки и 110 000 лисици всяка година – просто за кожите им.

Най-големият производител на кожи към момента остава Китай.

България също е една от страните, в които все още отглеждането на норки за кожите им е легален бизнес.През септември ви показахме видеоклип (може да си го припомните ТУК), публикуван от асоциация КАЖИ „Кампании и активизъм за Животните в Индустрията”, който показва животни в окаяно състояние във фермата за норки в с. Маджерито. Кадрите предизвикаха възмущението на потребители в социалните мрежи.

Материалите за видеоклипа на КАЖИ бяха предоставени от анонимен източник.

„Тези клетки, които са 90 на брой, те са дълбоки 90 сантиметра и широки 32 см. В конвенцията за защита на животните в индустрията този размер е предвиден за едно животно, а на видеото се виждат по 3-4, а на едно място и 5 животни. Много животни са с рани по тях”, коментира тогава Георги Челебиев от неправителствената организация.

Сред някои от основните проблеми с които са се сблъскали проникналите във фермите са инфектирани рани, животни с липсващи крайници, дефектна газова камера – намерени са животни все още живи, след като са били обгазени предишният ден.

Обгазяването, което е стандартният метод за убиване на норки в повечето европейски ферми за кожа, е доказано като силно болезнен и неприемлив начин за умъртвяване, от мнозина експерти по хуманно отношение към животните.

Свързани статии:

Нехуманни условия при отглеждането на норки във фермата в с. Маджерито (ВИДЕО)

МЗХГ иска изменения и допълнения на дейсността на фермите за отглеждане на норки в България

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук