Втора тръба на газопровода „Турски поток”, която да захранва Европа, ще се строи само при твърда гаранция от ЕС, като Русия е готова да обсъжда маршрута на трасето. Това обяви на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров.

Сега се строи само първата тръба, която е предназначена за потребителите в Турция. Втора може да се изгражда само ако получим железобетонни гаранции от Европейската комисия, че няма да ни извъртят същия номер като този с „Южен поток”, по отношение на България. Тя сега отново е готова да обсъжда вариант, при който да приеме на своя територия втората тръба на „Турски поток”, обясни Лавров.

Той визира решението на президента Владимир Путин да се откаже от „Южен поток” през 2014 г., след като Европейската комисия поиска проектът да съответства на европейските разпоредби.

Първата линия на тръбата вече навлезе в изключителната икономическа зона на Турция. Двете линии, от които са готови близо 500 км, както съобщи компанията строител South Stream Transport B. V., ще излязат на турския бряг край селището Къйъкьой.

Строителството на първата линия, по която в Турция ще се доставят 15.75 млрд. куб. м газ годишно, се очаква да приключи през март тази година. Втората, предназначена за транспортиране на синьо гориво до Южна и Югоизточна Европа, по план трябва да е готова през 2019 година.

 

За варианта „Турски поток“ да смени маршрута си и вместо в Гърция да влезе в България и оттам да продължи за Румъния, Унгария и Австрия съобщи турското издание „Хабертюрк“ в края на 2017 г., като се позова на резултати от обсъждане на проекта в турското министерство на енергетиката, когато, както съобщиха турските медии, България е била уведомена „на най-високо ниво“ и вече е започнала подготовката.

 „Турски поток“ преминава по дъното на Черно море, като на места дълбочината стига 2171 метра. Тръбата стига до европейската част на Турция и оттам до границата с Гърция. Морската част е с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара.

„Турски поток“ замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него на 1 декември 2014 г., тъй като той не съответстваше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и либерализацията на енергийния пазар. Съгласно документа „Газпром“ трябваше да задели 50% от капацитета на тръбата на други доставчици. Освен това компаниите, които добиват газ, не могат да бъдат и собственици на тръбопроводите.

Компаниите трябва или да продадат активите си на ЕС, или да предадат правото на управление на тръбопроводите на независими компании в ЕС. Освен това, ако тръбата се намира под управлението на чуждестранна компания, на нея й предстои допълнителна процедура по сертифициране. Същевременно операторът на тръбата е длъжен да докаже, че е безопасна за европейската енергийна система.

Лавров коментира днес и САЩ като доставчик на газ. Той каза : САЩ „не издържат на честната конкуренция на Русия” и именно поради тази причина притискат политически европейските страни да строят съоръжения за получаване на втечнен газ, който, по думите му, ще е по-скъп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук