групировка Вагнер, Русия
Бойци на "Вагнер"

В петък норвежката полиция съобщи, че възнамерява да продължи да разпитва бившия командир на наемническата група „Вагнер“ Андрей Медведев, който миналия месец избяга от Русия в Норвегия, след като се сражаваше във войната срещу Украйна, предаде „Ройтерс“.

Медведев, който по-рано тази седмица заяви пред „Ройтерс“, че проговаря, за да помогне извършителите на престъпления да бъдат изправени пред съда, е предал „някои цифрови материали“ на полицията, се казва в изявление на Kripos, националната служба на криминалната полиция на Норвегия.

Материалът се проучва, допълни Kripos. Kripos е звеното на норвежката полиция, което отговаря за разследването на военни престъпления.

Медведев остава свидетел и не е задължен да разговаря със следователите, каза Kripos. Медведев не е заподозрян в нищо друго освен в незаконно преминаване на границата.

„Медведев създава впечатлението, че иска да продължи да разказва повече“ за времето, прекарано с Вагнер, заявиха от полицията.

Взети са и мерки за сигурност за безопасността на Медведев, „както видими, така и невидими“ мерки, допълни той, без да дава подробности.

Силите на „Вагнер“ са въвлечени в кървава битка на изтощение срещу украинските сили в източната част на Донецка област в Украйна.

По време на интервюто за „Ройтерс“ в сряда Медведев разказа за инцидент, при който, по думите му, е станал свидетел как двама души, които не са искали да се бият, са били застреляни пред очите на новоосвободени затворници, които са били зачислени във Вагнер.

Запитан за други инциденти, на които е бил свидетел, той заяви, че на този етап не може да ги коментира поради разследванията на норвежката полиция.

Вагнер е заявил, че Медведев е работил в „норвежкото подразделение“ на Вагнер и е „малтретирал затворници“.

„Бъдете внимателни, той е много опасен“, заяви групата в изявление, изпратено по електронната поща на „Ройтерс“ в четвъртък, като повтори предишни коментари за Медведев, направени от основателя на Вагнер Евгений Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук