Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че нов държавен орган, включващ в себе си всички служби, отговорни за безопасността по пътищата на страната, ще надзирава и прави политики за повишаване сигурността на пътя. Това стана известно след поредното съвещание при премиера на тема пътна безопасност, предизвикано от трагичната катастрофа, взела 17 жертви край Своге.

Натрапва се впечатлението, че решението за нов контролен орган е взето набързо под натиска на обществените очаквания държавата да направи нещо, което да симулира реакция на проблема с „войната по пътищата“ на България. Относно функциите на сега съществуващите звена с отношение към пътната безопасност в рамките на новото ведомство засега остават прекалено много неясноти, които хвърлят съмнение върху смисъла от нововъведението. Концепцията тепърва ще се доизяснява, стана ясно от изявлението на вицепремиера.

Дончев съобщи, че с представители на Института за пътна безопасност са дискутирали по какъв начин е редно да се промени целият корпус на държавно управление по темата пътна безопасност.

„Всички сме на едно мнение, че промяна трябва да има“, заяви вицепремиерът.

Службите и звената, които имат отношение по темата – в МВР, МРРБ, АПИ и други ведомства, включително МОН, трябва да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност, поясни Дончев. Той направи уточнението, че създаването на подобна структура не означава извеждане на сега съществуващите. От нея се очаква да реши проблема с размиването на отговорност между звената за пътна безопасност в случай на инцидент или нередности.

„Логиката не е толкова да изземе функции. КАТ си остава в МВР“, уточни той.

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол и координация. Звеното ще има отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата на страната и ограничаване на инцидентите.

По думите на вицепремиера новият орган не означава назначаване на нови чиновници – ще бъде използван капацитетът на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти. Тук концепцията на управляващите не стана ясна и докато не бъде представена в окончателен вид, ще съществуват опасения от дублиране на функции или претоварване с функции.

Дали новият орган ще бъде комисия или агенция, също тепърва ще се уточнява. Не е решено и дали да се постави под шапката на някое министерството или под пряко подчинение на министър-председателя. Въпреки неяснотите Дончев заяви, че техническата работа по темата започва още днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!