Вера Йоурова
На снимката: Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК

Дебатът в ЕП за проблемите с върховенството на правото в България не е приключил и неговото продължение ще бъде на 10 септември. Темата очевидно вече са наблюдава и от ЕК, защото на дискусията ще присъства и зам.-председателят на комисията, с ресор прозрачност и ценности, Вера Йоурова, която е и бивш еврокомисар по правосъдието. Информацията за участието й е била потвърдена пред „Дневник“. Дебатът ще се проведе в Комисията по граждански свободи и правосъдие (LIBE).

Йоурова е привърженик на схемата „пари срещу поддържане на върховенство на правото“ и недвусмислено е заявила позицията, че ако в някоя държава членка нещата се объркат твърда много в това отношение, не бива да й се плаща от парите на европейските данъкоплатци. Заедно с колегата си Дидие Рейндерс, настоящ еврокомисар по правосъдието, тя е тясно свързана с изготвянето на докладите за върховенство на закона в страните членки.

Миналата седмица Мониторинговата група за върховенството на закона проведе закрито заседание, на което присъстваха вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и представители на правосъдното министерство, прокуратурата, Комисията за защита от дискриминация и гражданския сектор. Официално резюме от мониторинговата група на разговорите нямаше, но отзиви на участвали в заседанието говорят за остра критика към България.

Предстоящото обсъждане в LIBE ще се проведе по инициатива на евродепутата от групата на социалистите Елена Йончева. Това е било потвърдено от самата нея пред „Дневник“.

 „Това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на Европейската народна партия (ЕНП, от чието семейство е и ГЕРБ – бел. ред.)“, казва Йончева.

Тя добави, че необходимите подписи за дебата в ЕП са събрани от нея и Радан Кънев /ЕНП, „Демократична България“/. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев пък коментира случая и потвърди за съпротивата на съпартийците си, като подчерта, че Кънев се е провалил да намери съмишленици в редовете на ЕНП за тази кауза и затова всички необходими подписи са събрани от социалистите и зелените в ЕП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!