Хиляди сърби излязоха на протест в Белград срещу президента Александър Вучич и управляващата Сръбска прогресивна партия. Това бе и четвърта неделя на протести в Сърбия.

Първият протест бе в края на ноември, когато опозиционният ляв политик Борко Стефанович бе нападнат от неизвестни и бит. Хората настояват за спиране на атаките срещу опозицията и за медийна свобода, като обвиняват президента, че контролира медиите в страната.

Опозиционният Алианс за Сърбия твърди, че Вучич е автократ и го обвиняват в корупция. В него влизат около 30 опозиционни парти, които подкрепят демонстрациите. Протестите са подкрепени и от бившия външен министър на страната Вук Йеремич.

„Готов съм да обсъдя причините за недоволството на хората”, заяви Вучич в телевизионно интервю. „Ройтерс“ припомня, че президентът е изявил и готовност за предсрочни избори.Според последните социологически проучвания неговата партия има подкрепата от 53,5%. Същевременно опозиционните партии, обединени в алианс, биха получили едва 15% на евентуални предсрочни избори.

По всяка вероятност, протестите са реакция от страна на националистите и привържениците на Русия срещу проевропейската политика на  Вучич. Протестите на опозицията  са сравнително редки  в Сърбия след масовите безредици, които свалиха Слободан Милошевич през 2000 година. Макар по време на разпада на бивша Югославия през 90-те години, Вучич да имаше националистически възгледи, по-късно той възприе проевропейските ценности и постави членството на Сърбия в Европейския съюз като стратегическа цел на страната. Той също поддържа тесни връзки с Русия и Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!