кърлежите

Сред новините, които абсолютно никой не иска да чува, е и тази, че учените току-що са открили, че кърлежите могат да летят на къси разстояния във въздуха, благодарение на противодействащите на гравитацията сили на статичното електричество.

Тези паякообразни са паразити, което означава, че не могат да оцелеят, без да пият кръвта на по-големи животни.

„Намирането на този домакин е един вид най-важният момент в техния живот“, казва Сам Ингланд, биолог в Музея по естествена история в Берлин.

В същото време кърлежите имат проблем. Те не могат да скачат и някои са изключително мънички – понякога не по-големи от маковото зърно върху кифлата ви за закуска.

Освен това много видове кърлежи водят заседнал живот, което означава, че се изкачват нагоре по стръкче трева и чакат гостоприемника си да ги “вземе”. Когато елен, овца или дори мишка мине покрай тях, кърлежът разполага само с миг да се хване за животното.

Но със статичното електричество – техният таен помощник – изглежда, че

някои кърлежи получават допълнителен тласък

в достигането на своите домакини, според скорошно проучване, публикувано в Current Biology.

Използвайки диви уловени кърлежи (Ixodes ricinus), чиито женски са важен вектор за предаване на лаймска болест в Европа, Ингланд и неговите колеги показват, че нимфи на кърлежи с размер от един милиметър могат да изстрелват телата си на няколко сантиметра във въздуха при излагане на статично електричество.

„Видяхме го веднага“, казва Ингланд, студент в Университета в Бристол, Великобритания, чието проучване завършва с докторска степен. „Това вероятно е първият и последен път, когато подобно нещо ще ми се случи в науката – експериментът да проработи буквално от първия път.“

С по-добро познаване на начина, по който тези животни се прикрепват към гостоприемниците, Ингланд вярва, че откритието може да доведе до ново поколение спрейове и други продукти, отблъскващи кърлежи.

Как статичното електричество кара кърлежите да „летят“

Докато животните газят през тревата, пясъка и дори въздуха, триенето на техните движения създава електрически заряди, обяснява Ингланд. Те са или положителни (носени от протони), или отрицателни (носени от електрони). „И ако са с противоположна полярност, те ще бъдат привлечени един към друг. А ако имат една и съща полярност, ще се отблъскват един от друг.”

Много от нас познават статичното електричество от това, което става, когато потъркате балон върху главата си, което кара косата ви да се щръква.

С обект, малък като кърлеж, същите тези електрически сили могат да бъдат достатъчни, за да вдигнат паразита от земята изцяло.

В лабораторията учените създават статично електричество чрез триене на изсушен заешки крак върху пластмасов лист акрил, създавайки противоположни заряди върху двата материала. След това държат кърлежите в щипци от неръждаема стомана на различни разстояния или от заешкото краче, или от акрила. След като щипците ги освободят, екипът наблюдаваше със страхопочитание как всички нимфи се издигат към заредените повърхности.

Интересното е, че учените са открили, че кърлежите могат да се изстрелват във въздуха, когато са изложени както на положителни, така и на отрицателни заряди, което предполага, че тези природни сили надделяват върху заряда, който кърлежът има върху собственото си тяло. Експериментите също така показват, че кърлеж може да се движи във въздуха вертикално, което е по-трудно, отколкото хоризонтално – по-типичната посока за кърлеж, търсещ гостоприемник.

“По принцип привличането винаги побеждава и те се изстрелват нагоре“, казва Ингланд.

Докато настоящото проучване се

фокусира върху нимфите на кърлежите,

силите в играта биха работили и за възрастни кърлежи, както и животни с подобен размер, като въшки или акари.

Всъщност, друго скорошно проучване открива доказателства, че нематодите могат да използват статичен заряд, за да приближат земните пчели, които използват, за да пътуват на автостоп до нови райони.

„Така че тяхното проучване, комбинирано с нашето, наистина показва, че това може да бъде доста широко разпространено явление“, казва Ингланд.

Да искаш кърлежи

Мария Дюк-Васер, еколог в Колумбийския университет в Ню Йорк, има необичайна работа: тя всъщност търси кърлежи.

„Ние, събирачите на кърлежи, винаги търсим материали, които събират повече кърлежи, което е обратното на това, което повечето хора биха искали“, казва тя.

За да събират кърлежи за изследване, Дюк-Васер и нейните колеги влачат кадифени листове през растителността. Въпреки това,

новото проучване я кара да се чуди

дали друг материал, по-податлив на статичен вакуум, може да и осигури по-голям брой от паразитите, които търси.

Дюк-Васер казва, че кърлежите, пътуващи чрез статично електричество, са „неочаквани“ и „доста готини“.

„Не съм сигурна, че са се развили, за да използват това като стратегия“, казва тя, „но да речем, че това е нещо, което работи в тяхна полза.“

По същия начин Диук-Васер казва, че не е ясно дали

кърлежите могат да усещат електрически заряди

или просто имат късмет, когато това се случи.

„Знаем наистина много малко за това как те усещат домакина и още по-малко какъв е този диапазон“, казва тя. „Но определено е възможно. И мисля, че си струва да се проучи допълнително.“

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук