Пореден протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор събра стотици хора пред Съдебната палата. Основно искане на протестиращите е прозрачност в процедурата за избор на главния прокурор, предаде БНР.

Под звуците на „Нека бъде светлина“ на „Подуене блус бенд“ участниците запалиха фенери, а председателят на инициативата „Правосъдие за всеки“ /организатор на събитието/ Велислав Величков пожела „да има светлина“.

„… Само Гешев ли е най-достойният? Вижте как беше избрана Лаура Кьовеши за европейски прокурор и каква е процедурата тук“, каза Величков и предупреди, че процедурата по избора е към края си и ако на 24 октомври Висшият съдебен съвет избере Гешев за главен прокурор, то последната дума в процедурата има президентът Румен Радев с правото си на вето.

Протестиращите скандират на светлината на мобилните си телефони, издигнати високо, „Мафия“, „Гешев е позор“ и „Свобода“. Час след началото на протеста те се насочиха към улица „Екзарх Йосиф“, където е сградата на ВСС. Те продължиха да скандират „Не на мафията!“, „Искаме върховенство на закона“ и „Гешев е позор“, което се чува най-често от протестиращите.

Протестът преминава без нагнетяване на напрежение и без провокации и сблъсъци.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!