На снимката: Британският министър на финансите Филип Хамънд

Въпреки че не получава подкрепа от британския кабинет досега, идеята за нов референдум за Брекзит все още не е отхвърлена. Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на Международния валутен фонд, британският финансов министър Филип Хамънд каза в коментарите си, че е много вероятно идеята за втори референдум за Брекзит да бъде „внесена в парламента в някакъв момент“, но времето за организирането му трябва да бъде вместено преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

„Това е предложение, което може и е вероятно да бъде поставено в парламента на определен етап“, каза Хамънд.

Идеята за нов референдум бе сред няколкото Брекзит алтернативи към сделката на премиера Тереза Мей, която беше поставена за гласуване от депутатите през последния месец, но която не получи мнозинство в парламента.

Хамънд каза, че правителството на Мей се придържа към противопоставянето си на всеки нов референдум.

„Позицията на правителството не се е променила. Правителството се противопоставя на потвърждаващ референдум и затова няма да го подкрепим“, каза той.

Много депутати от опозиционната Лейбъристка партия оказват натиск върху своя лидер Джереми Корбин да включи нов референдум в исканията си в преговорите с правителството за намиране на изход от безизходната ситуация в парламента.

Хамънд каза, че очаква правителството и лейбъристите да постигнат споразумение през следващите няколко месеца.

Той каза, че всеки нов референдум вероятно ще отнеме шест месеца за организиране, което означава, че времето ще бъде ограничено преди новата дата за отлагане на Брекзит на 31 октомври, която беше договорена от лидерите на ЕС тази седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!