Градската управа в западномолдовския град Ниспорен измисли оригинално наказание за шофьорите, които са заловени, че управляват кола пияни, съобщи „Аутомедиа“, като цитира agora.md. Решението за справяне с пиянството зад волана е изпращане на провинилите се на работа в моргата на болницата, за което има сключено специално споразумение между полицията и районното здравно заведение.

В моргата нарушителите чистят и помагат при местенето на трупове, при това – безплатно. Освен че си „отработват“ гяволъка, шофьорите – любители на чашката имат възможност да се уверят лично до какви последствия може да доведе деянието им.

По-рано методът на наказание в моргата е бил разглеждан и от правителството, но накрая е надделяло мнението, че е нехуманен. Пробното прилагане на мярката обаче е показало, че работата при труповете намялява броя на пияните шофьори.

От 14 декември 2018 г. в Молдова има драконовски наказания за сядане зад волана след употреба на алкохол. На заловените да карат пияни се взема временно книжката, а ако концентрацията на алкохол при проверка с дрегер надвиши 0,3 промила, наказанието е крайно тежко – пожизнено отнемане на шофьорски права.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук