Министерство на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства.Това обяви на брифинг днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Министърът обяви, че е разпоредил проверки в търговски дружества на Министерството на отбраната и че е била извършена одитна проверка на работата на ГД „Инфраструктура на отбраната“.

„В момента тече проверка в същата главна дирекция, която е на път да завърши до 5-6 дни или седмица. Интересното е, че резултатите от завършилата проверка почти напълно съвпадат с междинния доклад от така провежданата в момента проверка. Става въпрос, че поръчките, които са възлагани, над 90% от тях, са възлагани по директен начин, тоест чрез директора.“, обясни Панайотов.

Служебният министър посочи като проблемен и случай, в който е установено 100-процентово авансово предплащане.

„Това означава, че Министерство на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. Освен това, всичко това е ставало при несъобразяване с препоръки на Министерство на финансите за въздържане от авансово разплащане. През 2018 година ГД „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 35 млн 784 хил. лв., от които 32 890 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане. През 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 млн 148 хил. лв., от които 36 млн. 375 хил. лв. са с директно възлагане“, обобщи Панайотов.

По този начин 92% от поръчките за 2018 и 93% от тези за 2019, са дадени чрез директно възлагане.

Георги Панайотов посочи като смущаващ факт да не се посочва срок за изпълнение на проектите или пък той да не се спазва изобщо.

„Сроковете по принцип в някои от поръчките не просто не са спазвани, а даже не са били и залагани. Мога да цитирам случай, в който при планирани 90 дни за проектиране и 360 дни за изпълнение, само изготвянето и одобрението на проекта са отнели 545 календарни дни, а строителството на обекта е започнало година и половина, след като на изпълнителя е изплатена авансово цялата сума по договора в размер на 5 985 835 лв.“, допълни военният министър.

Панайотов каза, че приключилата за 2018 и 2019 година проверка е била изпратена до Агенцията за държавна и финансова инспекция поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и съмнения за нарушаване на Закона за обществените поръчки. Тогава проверката е стигнала и до Прокуратурата поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на законите и липсата на контрол по изпълнение на договорите.

„Разпоредил съм да се изготви план за отстраняване на допуснатите пропуски“, заяви министърът.

Панайотов съобщи, че проверки в момента текат и в още две търговски дружества – „ТЕРЕМ“ и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук