Възможно е Кипър да наложи вето върху приемането от ЕС на предложената от американския президент Джо Байдън глобална минимална ставка на корпоративния данък. Това заяви  финансовият министър на островната държава, цитиран от британския вестник „Гардиън“.

Предложението на Белия дом за данъчна ставка от 15% за мултинационалните компании, прилагано към печалбите във всички юрисдикции, се очаква да бъде одобрено от министрите на финансите на седемте най-големи икономики в света(Г-7), на предстоящата среща в Корнуол, която ще се проведе между 11 и 13 юни.

Намерението е да се попречи на мултинационалните компании да прехвърлят печалбите си през границите, за да използват най-атрактивните места с ниски данъци.

Съгласно предложението, ако компаниите се стремят да записват печалбите си в юрисдикция с ниски данъци, държавата, в която е седалището на мултинационалната компания, ще наложи допълнителен данък, за да гарантира, че все пак се прилага глобалната минимална ставка.

За тази идея има значителна подкрепа в Европа, но в разговор с Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, финансовият министър на Кипър Константинос Петридес заяви, че неговото правителство ще се противопостави на директива на ЕС, която ограничава националното данъчно облагане.

Директива на ЕС относно данъчното облагане ще изисква единодушна подкрепа от 27-те държави-членки.

Кипър и Ирландия имат най-ниските ставки на корпоративен данък в ЕС от 12,5% и двете страни гледат на дебата като на намеса в националния суверенитет, пише „Гардиън“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук