гора

Очаква се глобалните правителства да възстановят екосистема с размерите на Китай през следващото десетилетие в решаващ ход за обръщане на изменението на климата, се казва в позиция на ООН.

От организацията настояха днес, че сегашните опити за опазване на здрави екосистеми са „недостатъчни за предотвратяване на мащабен колапс на екосистемите“. Това ще бъде постигнато чрез съживяване на 1 милиард хектара биоразнообразна земя, като морски и селскостопански обекти, съобщава Евронюз.

ООН се надява да предаде „послание за действие и надежда“, от склонност към проекти с малък мащаб, като градски паркове и речни долини, до заплашени по-големи инициативи, които са в ръцете на частни инвеститори и изпълнителни власти. Неуспехът на тези процеси има потенциал да подкопае благосъстоянието на 3,2 милиарда души и би струвал около 10% от годишния глобален брутен продукт чрез загуба на видове и еко услуги.

Правителствата също се приканват да преосмислят сериозно своите планове за възстановяванеслед COVID, от които в момента само 18 на сто могат да бъдат класифицирани като зелени.

Половината от световния БВП е обвързан с природата, било то за производство на храна или водоснабдяване. Рязкото финансово увеличение при създаването на по-естествени екологични проекти ще бъде единственият начин да се придържаме към ангажимента на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса.

Създаването на инициативата на ООН #GenerationRestoration има потенциала да постигне много, твърдят от организацията.

Според организацията, всеки долар, вложен в реставрация, може да доведе до 25 евро икономически ползи. Възстановяването на популациите на морските риби може да увеличи производството с 16,5 милиона тона всяка година, а възстановяването само на 15% от преобразуваните земи и спирането на по-нататъшното преобразуване може да избегне 60% от очакваното изчезване на видове.

„Човечеството унищожава природата, губи ресурси и изпомпва парникови газове във въздуха“, казва Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда.

Пакистан участва активно в отбелязването на старта на настоящия призив за действие поради ролята си на домакин на Световния ден на околната среда тази година. През следващите пет години програмата за 10 милиарда дървета в страната ще има за цел да разшири и възстанови мангровите гори на Пакистан, като същевременно създава работни места след пандемията от COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!