загубите туризма
Световният туризъм търпи сериозни загуби

69 от 217 дестинации по света бяха напълно затворени за меджународен утризъм от началото на февруари.  Или казано в проценти 32% дестинации бяха напълно затворени за международен туризъм, съобщи органът на ООН по туризма.  30 от тях са в Азия и Тихия океан, 15 страни са в Европа и 11 – в Африка. Това е спад от пика през май 2020 г., когато 75% от дестинациите по света бяха напълно затворени.

Първоначално правителствата започнаха да облекчават ограниченията за пътуване, но обърнаха тенденцията след появата на нови вирусни щамове и поради „постоянната сериозност на епидемиологичната ситуация“, се казва в доклад на Световната туристическа организация (UNWTO), базирана в Мадрид.

Органът на ООН заяви, че има тенденция към „по-нюансиран, доказателствен подход и подход, основан на риска“ към ограниченията за пътуване, като например изискване международните туристи да предоставят отрицателен тест при пристигане.

За да предпази международния туризъм една трета от света иска отрицателен тест

Около една трета от световните дестинации вече имат изисквания за представяне на отрицателен тест при пристигане, често пъти комбинирани с карантина.В някой страни тя е с продължителност 7 дни, в други периодът е двуседмичен.

„Ограниченията за пътуване са широко използвани за ограничаване на разпространението на вируса. Сега, докато работим за рестартиране на туризма, трябва да признаем, че ограниченията са само една част от решението“, заяви в изявление ръководителят на UNWTO Зураб Полиликашвили.

2020 г. – най-лошата година в международния туризъм

Пристигането на международни туристи е спаднало с един милиард, или 74% през 2020 г. Светът я нарече „най-лошата година в историята на туризма“.

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия $1,3 трилиона загубени приходи през миналата година. Загубата е 11 пъти по-голяма от регистрираният по време на световната финансова криза през 2009 г. финансов спад.

Хотелската индустрия на Португалия отчита 73% спад

Общите приходи на португалските хотели са спаднали със 73% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., съобщиха от Португалската хотелска асоциация, тъй като пандемията от Covid-19 драстично ограничи туризма.

Почти половината от всички хотели са затворени през декември миналата година, сочи проучване на асоциацията, цитирано от Ройтерс.

„Въздействието на тези затваряния е брутално върху общите приходи на хотелиерството“, заяви във видеопрезентация Кристина Сиза Виейра, главен изпълнителен директор на асоциацията.

Хърватия ограничи здравния туризъм заради Covid-19

Щабът на Гражданската защита в Хърватия издаде категорична препоръка на извършващите здравни услуги лекари да отложат предоставянето на здравно-туристически услуги на хора, идващи от райони, засегнати от коронавируса.

Препоръката важи за стоматолозите и спа центровете. Т.нар. „здравни туристи“ идват от Италия заради по-евтините стоматологични услуги. „В Италия има много заразени с Сovid-1“, предупруждава щабът на Хърватия.

Чешката икономика с рекорден спад

Спадът на икономиката в Чехия през 2020 г. се оказва рекорд в историята на републиката, сформирана през 1993 г. Това съобщи Чешката статистическа служба, цитирана от ТАСС.

БВП на страната е намалял с 5,6% в сравнение с предходната година. Преди това този показател се е увеличавал шест последователни години.

Икономическият спад, според статистическата служба, е свързан със строгите ограничения, приети в Чешката република поради разпространението на коронавируса. Пандемията и ограниченията, които са в сила в републиката от март 2020 г., са довели до намаляване на разходите на населението. Отчетен бе спад на печалбите в областта на търговията, на ресторантьорството, хотелиерството и туризма. Транспортните компании, включително авиокомпаниите, са претърпели големи загуби. Освен това през първата половина на миналата година търсенето на чешки стоки рязко е спаднало на световния пазар.

България и Гърция подписаха Програма за съвместни действия в туризма до 2022 г.

Програмата за съвместни действия между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма на Гърция ще надгради изключително добрите приятелски и стратегически отношения между нашите страни. Тази програма ще разшири взаимния обмен на опит. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след церемонията за парафиране на документа наскоро.

Въпреки трудностите през изтеклата година, отчетохме над 9,3 млн. чуждестранни визити у нас през 2019-а, посочи министър Ангелкова. Тя изтъкна, че Гърция е сред най-важните ни пазари за входящ туризъм – традиционно в топ 3 на класацията. През 2019 г. туристическите посещения на гръцки граждани в България са близо 1,17 млн. (второ място) и отбелязват нарастване от 4,7% спрямо предходната година.

Международният туризъм със сериозни щети от пандемията

Туристическите пътувания в света намаляха със 70 % през първите 8 м. на тази година в сравнение с 2019 г. Загубите достигнаха 730 млрд. долара, съобщи Световната организация по туризъм (UNWTO).

През юли пътуванията са били с 81 % по-малко, а през август – 79 %, се казва в съобщението на организацията.

От януари до август са регистрирани 700 млн. по-малко пътувания, отколкото за същия период на миналата година. Икономическите загуби достигнаха 730 млрд. долара, което е осем пъти повече, отколкото по време на кризата през 2009 г.

Този безпрецедентен спад има тежки социално-икономически последици и застрашава милиони работни места и компании. Това означава, че е налице остра необходимост от съвременно и координирано възобновяване на туризма, заяви ръководителят на организацията Зураб Пололикашвили.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук