Гоце Делчев е пишел писма на официален български език, но никъде в Македония не се говори за това. Въпросът е защо. Това коментира бившият министър-председател на югозапандата ни съседка Любчо Георгиевски в предаването „Стадион“ по радио „Канал 77“.

Според Георгиевски езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, но историята между България и Македония през XIX и XX век не е толкова черна, колкото бива представяна.

„Какъв е проблемът да се каже, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е българският? Тогава всички са знаели как да пишат на български.

Той прави асоциация с арабския, който e официалният език в Турция до реформите на Ататюрк, но днес турците не крият това.

Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално е използвала българския език. Отворете документ на ВМРО, всички те са написани на официален български език. Така че всички писма на Гоце Делчев са на официален български литературен език“, подчерта бившият македонски премиер.

В началото на месеца бившият македонски премиер предизвика остри реакции в Северна Македония заради предложение за решаване на спора с България. Той предложи собствен план за изход от задънената улица на българо-македонските отношения.

По думите му Македония трябва да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, подкрепящи македонски малцинства.

Според него българският парламент трябва да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г.

Освен това предлага да се изберат още 10 или 15 събития, които са общи „без много големи текстове и обяснения“ Акцентира и върху македонските учебници, които „да бъдат изчистени от обидите към българите.“ Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945. „Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия“. Той предложи публичен дебат с „всички учени, патриоти и доктори на историческите науки“.

Управляващите се дистанцираха от становищата му и заявиха, че  тяхната ясна позиция по въпроса не е променена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук