Давутоглу нападна Ердоган, че отдалечава Турция от ЕС

Бившият министър-председател на Турция Ахмет Давутоглу обвини президента Реджеп Тайип Ердоган, че отдалечава страната от предстоящо членство в Европа. Заявлениети си той направи той за гръцкия вестник „Катимерини“, като в същото време той осъди Гърция, че тя има за цел да „заключи Турция в Анталийския залив“.

Давутоглу, който скъса с управляващата партия на Ердоган през 2019 г., за да създаде съперничещата „Гелечек“ (Бъдеще), обяви, че решенията, взети след неуспешния преврат през 2016 г., тласкат Турция по пътя към по-голям авторитаризъм.

„Въпреки нашите предупреждения, президентът и ръководството на партията решиха да променят системата на управление на страната. Те избраха президентската система. Това промени естеството на политиката в Турция“, каза бившият министър-председател.

Заради Ердоган Турция е далеч от демокрацията

„Настоящият подход отдръпва Турция от европейския модел на демокрация и администрация. Това също се отразява на външната политика“, подчерта Давутоглу.

„Институционалните контакти и дългосрочната стратегия са заменени от лични контакти. Ако отношенията на Ердоган с руския президент Владимир Путин са добри, то отношенията с Русия също са добри. Същото беше и с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп“, каза той.

Архитектът на вече несъществуващата в Турция доктрина за „нулеви проблеми със съседите“ изглежда е на същата позиция като Ердоган в Източното Средиземноморие.

Турция с най-дългата брегова линия в Средиземно море

„Турция има най-дългата брегова линия в Средиземно море. Който мисли, че чрез Кастелоризо и Кипър може да заключи Турция в Анталийския залив, трябва да знае, че Турция ще реагира силно, защото нашата роля не е за подценяване“, каза Давутоглу.

Повтаряйки твърденията на Турция за „сивите зони“ в Егейско море, той каза, че проучвателните контакти трябва да продължат, но е песимистичен по отношение на перспективите им.

„Проблемите в Егейско море, като континенталния шелф и FIR, ще продължат; не можем да очакваме да постигнем решение“, отсече Давутоглу. Конфликтът между Гърция и Турция тлее от години. Ролята на Турция в осигуряването на сигурността на Европа е призната от ръководството на Алианса.

„Анкара се застъпва за премахването на всякакви разногласия чрез диалог и отчитане на традициите на добросъседство. Анкара не претендира за ничия територия “, каза преди време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В същото време той отбеляза, че в региона има провокации, които водят до спирали на напрежение в региона.

„При определянето на зона за проучване на офшорни петролни и газови находища Кайро взе предвид границите на водите на Турция в Средиземно море. Това е много важен момент. Позицията на Египет отговаря на интересите както на турския, така и на египетския народ “, каза турският министър ан отбраната Хулуси Акар.

Той не изключи възможността в бъдеще да се подпише споразумение за делимитация на морската зона между Турция и Египет, което ще укрепи позициите на Турция в Средиземно море за сметка на Гърция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук