Културен център "Иван Михайлов", Битоля
Културен център "Иван Михайлов", Битоля

Прокуратурата в Битоля е повдигнала обвинение „срещу лице, което е обвинено в повтарящо се престъпление – предизвикване на омраза или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа (…), както и за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път”.

Според съобщението като упълномощено лице на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ и с намерение да накърни чувствата на еврейската общност, обвиненият е настанил сдружението именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля. На същата улица, където се намира сградата, известна като „Пионерски дом“, в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи „Хашомер хацеир“. В съобщението се допълва, че сградата на клуба „Иван Михайлов” официално е била открита на 16 април 2022 г., което е „шабат и първият ден на един от най-големите еврейски празници – Песах”.

С цел популяризиране на живота, идеологията и реабилитация на делото на Иван Михайлов, което е декларираната цел на сдружението, обвиненият е допуснал на входа на помещението да бъде поставен цитат от Иван (Ванчо) Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация. Като администратор на фейсбук страницата на сдружението обвиненият пуска публикации, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 г. за създаването на независимата македонска държава. Публикациите пропагандират противоречивите възгледи на Иван Михайлов и насаждат омраза и дискриминация срещу наследниците, почитателите и продължителите на делото на Съюза на борците, както и срещу македонския народ и македонския език”, пише прокуратурата в Битоля. ​

В съобщението не е посочено името на председателя на Сдружението „Иван Михайлов” в Битоля Любчо Георгиевски, а се уточнява, че става дума за 45-годишен жител на Битоля, който е „извършил престъпленията в периода от 16.04.2022 г. до 22.03.2023 г., знаейки, че насажда омраза и нетърпимост, основани на етническа принадлежност, език, религия и социално положение, срещу македонския народ и членовете на еврейската общност в държавата”.

Любчо Георгиевски беше разпитван по обвинения в ксенофобия, а вратата на сградата на Културния клуб „Иван Михайлов” бе запалена няколко месеца след откриването на клуба. Подпалвачът Ламбе Алабаковски получи най-малката възможна условна присъда и обяви, че се гордее с палежа. След приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, сдружение Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля беше заличено от Централния регистър на Северна Македония.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук