Зелено тиксо върху българското знаме в Битоля. Снимка: БТА

Неизвестни засега, но юначни северомакедонци, борци срещу „бугарщината“, закриха със зелено китайско тиксо знамето на България върху мирна и прилична табела в центъра на Битоля. Лепенката героично скрива и информацията, свързана с финансирането на… стена за спортно катерене, поставена в градския парк, съобщава сайтът Независим.мк, цитиран от БТА.

Проектът, финансиран по линия на Българската помощ за развитие на Министерството на външните работи на България, беше открит тържествено преди броени дни – в началото на юни. Стената за катерене е много посещавана и дори се образуват опашки от катерачи, посочва изданието.

На информационната табела, която е поставена близо до спортното съоръжение, са останали видими само текстът, който информира за изпълнителя на проекта, както и знамената на Северна Македония и ЕС”.

Зеленото китайско произведение е лепнато смело върху текста, който гласи: „Българска помощ за развитие от МВнР чрез Генералното консулство на Република България в Република Северна Македония, Битоля – 2022-2023 г.“. Друго парче лепенка закрива логото на Българска помощ за развитие и знамето на Република България.

„По-възрастните жители на Битоля, които всяка сутрин се разхождат из парка, са изненадани от този „културен вандализъм“, защото много често паркът е обект на вандали, които чупят и рушат всичко около себе си. Мемориалната плоча, посветена на италианските войници, участвали в битки на македонския фронт, беше счупена и надраскана няколко пъти, бюстовете на македонските национални герои бяха изпочупени, а лампи и пейки – унищожени”, отбелязва Независим.мк.

Стената за спортно катерене и сцена за детско-юношески културно-артистични дейности бяха открити в градския парк в Битоля на 1 юни т.г. Проектът е осъществен според съвременните тенденции на много европейски столици и е първият по рода си на територията на Република Северна Македония. На откриването на съоръжението присъстваха генералният консул на България в Битоля Николай Димитров и кметът на града Тони Коняновски, заедно с представители на българското генерално консулство и незомбирани граждани на Битоля.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук