Министър Надя Калвиньо никак не прилича на доскорошния ни министър Росен Желязков. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания ще поддържа по-нисък ДДС на храните, докато цените не се възстановят на предишните нива.

Първият вицепремиер и министър на икономиката в испанското правителство Надя Калвиньо дори обяви, че изпълнителната власт проучва внимателно дали да не разшири списъка на хранителните стоки, който са с намалено ДДС. Целта е да се поддържа умерена инфлация и да се облекчат финансово домакинствата.

„Намаляването на ДДС върху хранителните стоки ще се запази, докато нямаме адекватно ниво на цените в тази област, предвид влиянието им върху бюджета на испанските семейства“, каза Калвиньо. Тя уточни, че един от основните приоритети на правителството е да поддържа пътя към умерена инфлация и по-ниски цени.

Според Националния статистически институт на страната инфлацията за месец май е спаднала до 3,2%, а през миналото лято, когато цените бяха най-високи, тя се движеше около 10%.

„Сега анализираме различните мерки, които се прилагат у нас, за да видим кои от тях трябва да бъдат удължени след края на юни и от кои вече няма смисъл“, каза министър Калвиньо.

Пред журналисти тя обясни, че цената на храната е „най-важното предизвикателство“ в момента за правителството, не само заради влиянието ѝ върху инфлацията, но и защото „представлява значителен разход за испанските семейства“.

Цената на електроенергията в Испания вече се е върнала на нивата от преди пандемията от Ковид 19″, на горивата също.

Припомняме, че в България цените на електроенергията и горивата не само не са се възстановили до нивата преди ковид кризата, а напротив. Дори енергийният министър на Румен Радев – странната персона Росен Христов, в последните дни от министерстването си направи така, че цената на тока за битовите потребители да се увеличи, ако новото правителство не намери начин да оправи бакиите му.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук