Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски предложи публичен дебат с „всички учени, патриоти и доктори на историческите науки“. Предложението му е по повод масираната и организирана кампания срещу него от страна на всички медии и политически формации през последните дни, заради предложение за решаване на спора с България.

В събота той предложи собствен план за изход от задънената улица на българо-македонските отношения. В предложението си Георгиевски написа, че

Македония трябва да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, подкрепящи македонски малцинства. Според него българският парламент трябва да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г.

Освен това предлага да се изберат

още 10 или 15 събития, които са общи „без много големи текстове и обяснения“ Акцентира и върху македонските учебници, които „да бъдат изчистени от обидите към българите.“

Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945. „Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия“, написа още бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски.

В предпложенията му никъде не се оспорва съвременната македонска идентичност, но това не попречи той да бъде линчуван публично, а някои дори да поискат да бъде изгонен, да остане без гражданство, да бъде разпитван от полицията и да бъде подложен на всевъзможни наказания.

Гледам дека Македонско-Бугарските односи се движат кон нов ќор-сокак а понатаму и кон нова ескалација на сите нивоа која…

Публикувахте от Ljubco Georgievski в Събота, 27 февруари 2021 г.

„Много странно. Плюеш на воля, но нито един журналист-патриот или група от журналисти-патриоти не ме поканиха и публично да ме разкъсат в открит дебат“ допълва той и завършва, че с удоволствие ще приеме дебат и с доктор на историческите науки. „Страхливци, предлагам публичен дебат“, каза още той.

Предложението на Георгиевски предизвика противоречи рекции. Кметът на Куманово Максим Димитриевски бепе краен и поиска бившият премиер да върне македонското си гражданство. Както и прокуратурата да започне разследване срещу него, а ВМРО-ДПМНЕ обвини, че премиерът чрез Георгиевски е пуснал „пробен балон“, пише „Слободен печат“.

Медиите в страната отбелязват,

че управляващият СДСМ се е дистанцирал от становищата на Любчо Георгиевски. От СДСМ са категорични, тяхната ясна позиция по въпроса не е променена.

„Оставаме отворени за диалог за намиране на решение, но същевременно повтарям още веднъж, че македонският език и македонската идентичност не са тема за разговор. Нито се е разговаряло, нито в бъдеще ще се разговаря на тази тема“,

пишат в свое становище.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук