ЕС готви санкции заради Навални. Русия отвръща на удара

Държавите-членки на ЕС одобриха в понеделник санкции, които засегнат четирима висши руски служители на правосъдието и правоприлагащите органи, замесени в задържането на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи АФП.

Дипломатически източници казаха пред Франс прес, че имената ще бъдат публикувани в официалния вестник на блока във вторник, след като пратеници от страните членки одобриха списъка, съставен от Брюксел.

Според два източника, говорещи при условие за анонимност, посочените руснаци са: Александър Калашников, администратор на федералните затвори; Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Русия; Игор Краснов, главен прокурор; и Виктор Золотов, директор на Националната гвардия.

Четиримата са първите лица, които попадат под ударите на новия режим на санкции на ЕС за правата на човека, който влезе в сила през декември.

Ще им бъде забранено да пътуват до ЕС и притежаваните от тях там активи ще бъдат замразени.

Случаят Навални

На 22 февруари Съветът на Европейския съюз реши да наложи санкции на руски граждани, свързани с осъждането на Навални. След това ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел ще подготви нови санкции срещу Руската федерация в рамките на една седмица.

На 2 февруари Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Навални с ефективна за нарушаване на условията за спазване на изпитателния срок по делото „Ив Роше“. Навални беше обвинен в 60 нарушения на обществения ред след условна присъда. Той ще остане в колония 2 години и 8 месеца, като се вземе предвид годината, прекарана под домашен арест по време на предварителното разследване на случая.

През декември 2014 г. Навални беше осъден на 3 години 6 месеца условно лишаване от свобода с глоба от 500 000 рубли по обвинение в извършване на измамни действия и пране на пари. Брат му Олег получи същата присъда, но ефективна.

И Русия отговаря със санкции

Москва ще реагира на новите персонални санкции от Брюксел заради ситуацията около Алексей Навални, заяви заместник външният руски външен министър Александър Грушко пред журналисти.

„Ще има реакция от наша страна“, каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

Одобрението на санкциите на ЕС по случая Навални не е изненада за Москва, подобни действия разрушават двустранните отношения, каза той, цитиран от ТАСС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!