кирилица

Българската кирилица в интернет страниците на институциите, ще замени масово разпространените шрифтове, които използват руския вариант на кирилица. Това съобщават от Министерство на електронното управление.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации към Министерски съвет.

„До момента масово разпространените шрифтове използват руския вариант на кирилица. С оглед на съхраняване и развиване на националната идентичност и наличните шрифтове, които поддържат българския вариант на кирилица, българските институции ще могат да използват именно този вариант. Препоръчителните шрифтове за българска кирилица ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерство на електронното управление“, се казва в съобщението.

Обръща се внимание, че работата по проекта за промяна е започнала преди събитията в Украйна.

„Скъсването“ с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент, съобщават от Министерство на електронното управление.

„Предложението е изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят, което е правилната формула – да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики, и своя писменост“, коментира министър Божидар Божанов.

По думите му това е едно от онези малки неща, които изглеждат незначителни в момента, в който се предлагат, но са част от един по-голям пъзел на изграждане на институционалност.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук