Фич

Водещата рейтингова агенция Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Руската федерация от B на C, т.нар. рейтинг „боклук“, съобщава Би Би Си. Други рейтингови агенции предупреждават, че Москва може да спре плащанията си по външния си дълг, докато цената на руската рубла падна под 1 българска стотинка.

Това на практика означава предупреждение, че страната почти сигурно няма да може да покрива дълговете си, а държавният банкрут към този момент изглежда неизбежен.

Рейтинг C е най-ниското ниво на оценка в рейтинговата система на Fitch, като според анализаторите сегашната промяна е поредният удар върху кредитоспособността на Москва след началото на военната инвазия в Украйна.

По-рано тази седмица Кремъл вече предупреди, че плащанията по облигациите ѝ може да бъдат засегнати от наложените от Запада икономически санкции.

„По-нататъшното засилване на санкциите и предложенията, които биха могли да ограничат търговията с енергия, увеличават вероятността за политически отговор от страна на Русия, който включва поне селективно неплащане на нейните държавни дългови задължения“, се казва в анализа на Fitch, обясняващ намаляването на рейтинга на Русия.

Съобщението от Fitch идва на фона на обявените от САЩ и Великобритания забрани върху вноса на руски петрол. Двете държави засилват икономическия си отговор на инвазията в Украйна, която през последната седмица мина в нова, по-унищожителна фаза.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира решението с това, че този ход е насочен към „главната артерия на руската икономика“.

Европейският съюз пък обяви, че възнамерява да прекрати своята зависимост от руския газ. Държавите от блока са сред основните потребители на руски горива и най-вече газ, което ги постави в сложна ситуация при налагането на санкции над Кремъл.

Новите мерки на Вашингтон и Лондон имат за цел да ударят финансите на Москва, въпреки че експертите предупреждават, че това също вероятно ще доведе до по-високи цени на петрола и природния газ на световните пазари.

В неделя от Кремъл обявиха пред инвеститорите, че Русия ще продължи да обслужва държавния си дълг.

Оттам обаче предупреждават, че международните санкции, наложени на енергийната ѝ индустрия, могат да ограничат нейната способност и желание да изпълнява задълженията си.

„Реалната възможност за извършване на такива плащания на нерезиденти ще зависи от ограничителните мерки, въведени от чужди държави по отношение на Руската федерация“, се казва в изявление на финансовото министерство.

Ако Русия не изплати дълга си, това повдига възможността за първото голямо неизпълнение на държавните облигации на страната от времето на болшевишката революция от 1917 г. насам.

През последните дни конкурентните рейтингови агенции Moody’s Investors Service и S&P Global Ratings също намалиха оценките си за руския държавен дълг до ниво на „боклук“. Това показва единно мнение по отношение на държавния дълг на страната, според което той се приема вече за нерентабилна инвестиционна опция.

От S&P посочват, че в сегашната ситуация има значителен риск от неизпълнение на дълговите плащания от страна на Руската федерация.

Шейн Оливър от компанията за управление на инвестициите AMP Capital коментира пред Би Би Си, че неизпълнението на руския дълг „фактически вече е настъпило“.

Според него дългът така или иначе ще бъде обслужван само в много обезценени рубли, а чуждестранните инвеститори продават руски държавни облигации на сравнително ниски цени.

Рублата стигна една стотинка

На фона на глобалните санкции над Русия цената на рублата също стигна рекордно ниски нива, като към днешна дата един долар се продава за 190 рубли или под 1 българска стотинка.

Новият спад в цената на рублата доведе до оформянето на сериозни опашки пред обменните бюра и банкоматите в по-големите градове на страната, като хората се опитват да спасят колкото могат от спестяванията си. Някои от опашките са продължили да се редят даже и след полунощ.

Редица обменни бюра предпочетоха тази сутрин като цяло да не отварят, тъй като валутните им каси са празни, а „Банк России“ отмени търговете с акции „във връзка със създаващата се ситуация“.

Централната банка на Русия въведе временни ограничения за операции с валута. Клиентите могат да теглят не повече от 10 хиляди долара в брой, а останалите – само в рубли (по пазарния курс в деня на издаване). Ограниченията ще останат в сила най-малко до 9 септември.

До момента Руската централна банка се опита да спаси банковия си сектор като увеличи общия лихвен процент до 20%, като целта на мярката беше да се запазят депозитите в банките. Увеличението трябваше да компенсира ударната инфлация и да я спре от това да изяде спестяванията на гражданите.

Според експерти обаче това изглежда като нещо невъзможно заради продължаващия срив в икономиката под натиска на западните санкции.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук