Емил Георгиев санкции САЩ
На снимката: Адвокат Емил Георгиев

Оценявам безпрецедентните санкции от страна на САЩ като много закъснели. Те от много по-отдавна разполагат с нужната им информация. Едва ли се е случило нещо в последните месеци и седмици и да са досъбрали нещо, което им е липсвало. Въпросът е защо излизат сега. Това коментира адвокатът и член на „Правосъдие за всеки“ Емил Георгиев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Особено що се отнася до хора като Васил Божков, Делян Пеевски, но и  бившият зам.-министър Александър Манолев, Желязков, който сега в бюрото за СРС-та, но преди това е бил на ключови места в държавната агенция, която на практика извършва проследяванията и подслушванията. Бил е и в ДАНС. Това не са хора, които от вчера са се появили. Всеки един от тях има своята дълга история, АКЦЕНТИРА ТОЙ.

Той подчерта, че моментът, в който излизат е интересен – месец преди изборите и в началото на засилената работа на служебния кабинет. Направи и паралел с предишна оценка – докладът на Държавния департамента на САЩ, който излезе непосредствено преди предишните избори.

Предишният, например, излезе в обичайното за това време. Обикновено в първото тримесечие. Тук ситуацията е малко по-различна и по-специфична. Не става дума за някакъв документ, какъвто е докладът на Държавния департамент, който се отнася не само до България, но и до много други държави. Тук има конкретно прицелване в определени лица от българския политически и управленски пейзаж.

Според него този акт може да се тълкува като сериозен знак към България, защото засяга хора, които работят с чувствителна информация.

Това може би застрашава и обмена на информация. Може да се тълкува и като такъв знак – че на ключови позиции в държавата имаме хора, на които не може да се вярва. Да те „изтипосат” в този списък и да ти наложат финансови санкции и да те оповестят на целия свят и всеки след това да бяга от теб като прокажен. Това не е шега работа, отбеляза Георгиев.

Мнението му е, че е допустима линия на разсъждения, че застрашаваме сигурността в Атлантическия блок, но по-притеснителното е, че прокуратурата не се е задействала досега, а трябва да ни бъде „напомнено“ отвън.

Ще повлияе ли докладът на вътрешно-политическия живот; как ще се развие войната между институциите и ще успеем ли да проведем честни избори и съответни реформи – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ БГ. 

Цялото интервю четете ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!