Резултатите от пробните гласувания  дават основание да смятаме, че хората могат да се справят с тази нова технология на гласуване. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов на пресконференция днес.

„В пробното гласуване средното време, за което са гласували в Доброславци е минута и 13 секунди. В Сливница – минута и пет секунди. А средното време на всички, включили се в това тестово гласуване, е минута и 9 секунди.“ обясни Томов.

Той каза, че много съществен фактор се оказва това дали човекът е гласувал машинно на 4-ти април. Хората, които на 4-ти април са гласували с машина, са се справили с гласуването за 52 секунди, а тези, които не са гласували машинно преди – за минута и 13 секунди.

 „Тези резултати ни дават основание за умерен оптимизъм, че хората могат да се справят с тази нова технология на гласуване. Изключително важна ще бъде и разяснителната кампания на ЦИК. Важно е хората да преодолеят психологическите притеснения от този нов начин на гласуване.“ допълни говорителят на ЦИК.

Той каза, че не очаква да има затруднения в секциите, в които  ще гласуват между 300 и 500 души.

„Смятаме, че хората в секции между 500 – 750 избиратели по списък могат да гласуват в своите секции без съществен риск от възникване на големи опашки. Не трябва да забравяме и това, че е възможно в отделни часове на изборния ден да има струпване на хора“, каза още Томов.

Той добави, че ще вземат специални мерки за секциите с над 750 избиратели по списък, като в най-големите от тях ЦИК ще осигури повече от едно устройство за гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук