машинно гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще поръча допълнителни 1500 устройства за гласуване за предстоящите предсрочни избори. Това стана ясно от днешното заседание на Комисията.

Обществената поръчка ще бъде обявена за 1500 машини, но ще има и опция за поръчване на допълнителни 500 устройства. Това се налага, тъй като не е известно колко машини ще са нужни в секциите в чужбина, както и в по-големите такива в страната.

„Сиела Норма”, която миналата година спечели поръчката за доставка на машини за гласуване, още в края на април заяви, че може да достави допълнителни 1500 машини до юли. Очаква се при новата поръчка през тази година да бъде използвана процедурата „договаряне без предварително обявление”, тъй като машините трябва да бъдат получени в кратък срок.

„Един от случаите, в които може да се използва такава процедура, е, когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства – ние сме в тази хипотеза – обстоятелства, предизвикани от непредвидими за възложителя събития, които могат съществено да затруднят и нарушат нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя“. Това обясни пред БНР преди дни председателят на ЦИК – Камелия Нейкова.

Същевременно продължава провеждането на експериментално гласуване в различни градове и села в страната, за да се определи средното време при гласуването на машина, което да определи и колко машини са нужни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук