пчела

В света има около 20 000 вида пчели и те са може би най-важните насекоми опрашители. За съжаление, броят на пчелите в световен мащаб намалява. Познатата ни медна пчела често страда от нарушение на колапса на колониите, при което кошерите изведнъж губят възрастните си членове. Пчелната популация също намалява рязко най-вече поради използването на инсектициди и хербициди, загубата на местообитания и глобалното затопляне. Някои видове пчели дори вече са посочени като застрашени видове, пише енциклопедията „Британика“.

Ако пчелите по света изчезнат, това ще доведе до сериозни последствия за екосистемите. Редица растения, като много от пчелните орхидеи, се опрашват само от специфични видове пчели и без човешка намеса те биха загинали. Това би променило композицията на техните  местообитания и би повлияло хранителните вериги, от които пчелите са част, което вероятно би предизвикало допълнително изчезване или намаляване на популациите на зависимите организми.

Макар някои растения да могат да използват различни опрашители, но много от тях се опрашват най-вече и най-успешно от пчелите. Без пчели те биха имали по-малко семена и съответно би се намалила репродуктивността им. Това също би повлияло значително на екосистемите. Отвъд растенията много животни, като някои видове птици, които ядат пчели, биха загубили храната си в случай на изчезване, като това също би повлияло на естествените системи и хранителните мрежи.

По отношение на селското стопанство загубата на пчелите би променила драстично хранителните системи на хората, но най- вероятно не би довело до гладуване. По-голямата част от човешката храна все още идва от зърнените култури, които се опрашват от вятъра и следователно не се влияят от популациите на пчелите.

Много плодове и зеленчуци обаче се опрашват от насекоми и не биха могли да се отглеждат в толкова голям мащаб или толкова евтино без пчели. Например боровинките и черешите разчитат на медоносните пчели за до 90 процента от опрашването си.

Въпреки че опрашването на ръка е възможно за повечето плодови и зеленчукови култури, то е изключително трудоемко и скъпо. Малки роботизирани дронове-опрашители са разработени в Япония, но остават прекалено скъпи за цели овощни градини. Без пчелите наличността и разнообразието от пресни продукти ще намалее значително и храненето на хората вероятно ще пострада. Културите, които не биха били рентабилни за опрашване на ръка или с роботи, вероятно ще бъдат загубени или ще продължат само с отдадеността на човешките любители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук