пчели

На 20 май празнуваме нашите най-важни опрашители – медоносните пчели, които предоставят безценна услуга на нашето общество и са един от най-важните сегменти от нашата хранителна верига. 30% от всичко, което слагаме на трапезите си, дължим директно на усилията на пчелите.

Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. . Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, и въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

пчели,мед

За съжаление пчелите в последните няколко години са сериозно застрашени от изчезване. Сега е моментът, в който да си дадем сметка колко важни са опрашителите за нашето качество на живот и нашето бъдеще.

Пчелите са сред най-известните опрашители и варират над 2000 вида, съществуват 900 вида сирфидни мухи, над 500 вида пеперуди, 8 000 вида молци и много други насекоми. 4 от 5 вида култури – важни източници на хранителни вещества за човека, са изцяло зависими от опрашването – тази безценна услуга, която природата ни предоставя безплатно. Тревожен е фактът, че около един на всеки десет вида пчели и пеперуди в Европа е на ръба на изчезване, а всеки трети вид е с намалена популация.

 

пчели

Европейският съюз си постави дългосрочни цели и действия, които да бъдат изпълнявани от гражданите на ЕС за постигне на главната цел – справяне с драстичното намаляване на природните опрашители. Време е всеки да направи онази малка-голяма крачка към популяризиране на значението на пчелите, тъй като състоянието на екосистемите, а оттам и благосъстоянието на хората, зависят именно от спасяването им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук