естат
Снимка: Естат

Ново социологическо проучване на агенция „ЕСТАТ“ показва, че в момента две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. Изследването е проведено със собствено финансиране в периода 10-19 септември т.г. по метода на пряко лично интервю на таблети. В изследването взимат участие 1005 души.

10 на сто от анкетираните са извели корупцията като проблем.

По данните от проучването 8 партии имат възможност за влязат в следващия парламент. Според проучването ГЕРБ-СДС получават 26.1% от гласовете, следвани от „Продължаваме промяната“ с 16.8%, ДПС – 10.3%, „Възраждане“ с 10.1%, пети са БСП – 9.3%, следвани от „Демократична България“ с 6.9%, „Български възход“ 4.8% и „Има такъв народ“ с 4.2%.

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на 2 октомври, 25 на сто казват, че по-скоро ще гласуват, 12% със сигурност няма да гласуват, а други 15 на сто казват, че по-скоро няма да гласуват. 7% от анкетираните все още не са решили ще отидат ли до урните или не.

„Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо. Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива. Това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември“, правят извод изследователите.

„Данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38 на сто от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина. Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София“, пише още в изследването на „ЕСТАТ“.

Справка на ДЕБАТИ с изборните резултати след вота на предходните парламентарни избори 14 ноември показва, че тогава най-малката парламентарна сила „Възраждане“ е вляза със 127 568 гласа – това е с между 27 и 37 хиляди гласа повече.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук