Италия, Силвио Берлускони
на снимката: Лидерът на "Форца Италия" Силвио Берлускони

Очаква се десният блок в Италия, ръководен от Джорджа Мелони, да спечели изборите в неделя, но през последните две седмици настроенията на избирателите се промениха и не бива да се изключват изненади, твърдят социолозите.

Според седем социолози, интервюирани от „Ройтерс“, откакто публикуването на проучвания на общественото мнение беше забранено две седмици преди вота в тази неделя, лявото Движение „5 звезди“, изглежда, е постигнало значителен напредък, докато дясната „Лига“ все по-трудно поддържа популярност.

„Лига“ на Матео Салвини е основният съюзник на партията на Мелони „Италиянски братя“, която вероятно е затвърдила позицията си на най-популярна сила, изпреварвайки лявоцентристката Демократическа партия (ДП) на Енрико Лета, твърдят социолозите.

Що се отнася до общия резултат, повечето от тях заявиха, че вероятността десницата да спечели мнозинство в двете камари на парламента и да състави следващото правителство е намаляла донякъде поради възхода на „5 звезди“, но това остава най-вероятният резултат.

„Нищо не бива да се изключва“, заяви Ренато Манхаймер, ръководител на социологическата агенция Eumetra. „Бих определил вероятността за дясно мнозинство на 60-65%, което се е свило от около 80% преди три седмици“.

Всички останали социолози виждат по-малък шанс за разгром. Техните оценки за вероятността от победа на консерваторите варираха от 70% до 100%, прогнозирани от Федерико Бенини, ръководител на агенция Winpoll.

Разделената левица

По време на прекъсването на социологическите проучвания на 10 септември повечето проучвания даваха на „Италиански братя“ около 24%, а на обединения консервативен блок – включващ още „Лига“ и „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони – около 46%.

Нейната победа се смяташе за сигурна заради разделението в левицата, по-специално разпадането малко преди началото на кампанията на съюза между ДП и Движение „5 звезди“ на бившия премиер Джузепе Конте.

Този сценарий за победа на десницата остава в сила, твърдят социолозите, въпреки признаците за напредък на „5 звезди“, която допреди няколко месеца беше в дълбока криза, но сега се очаква да прескочи „Лигата“ като третата най-популярна партия.

Конте насочи „5 звезди“ наляво и изглежда се възползва от предимствата на кампанията, насочена към енергична защита на водещата му схема за облекчаване на бедността „доход на гражданите“, чиито бенефициенти са съсредоточени в Южна Италия.

„Конте проведе много добра кампания и почти не сбърка“, казва Фабрицио Масия, ръководител на агенция EMG Different.

Въпреки това повечето социолози се съгласиха, че разцеплението между „5 звезди“ и ДП ще провали шансовете на двете партии.

„Дори ръстът на „5 звезди“, освен ако не е феноменален, изглежда недостатъчен, за да попречи на дясноцентристката партия да спечели“, казва Лоренцо Преглиаско, ръководител на агенция YouTrend.

Масия заяви, че консерваторите могат да бъдат спрени само от „скок“ на „5 звезди“, съчетан със скок на подкрепата за центристката партия „Действие“ до около 10%, което ще открадне гласове от десницата. Преди прекъсването на гласуването „Действие“ имаше около 6,5%.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук