Смъртта на жена, задържана от моралната полиция на Иран, предизвика масови протести. Мъже и жени организираха общонационални демонстрации след като 22-годишната Махса Амини почина миналата седмица. Кюрдката Амини беше арестувана от нравствената полиция в Техеран за носене на „неподходящо облекло“ и изпадна в кома, докато беше задържана. Властите заявиха, че ще разследват причината за смъртта ѝ.

Демонстрациите започнаха преди няколко дни, а за днес са планирани още протести, съобщават иранските медии.

Иранската армия пък днес  заяви, че „ще се изправи срещу враговете“, за да гарантира сигурността. Армията заяви, че „тези отчаяни действия са част от злата стратегия на врага за отслабване на ислямския режим“.

Иранските духовни управници пък се опасяват от възраждане на протестите от 2019 г., които избухнаха заради повишаването на цените на бензина и бяха най-кървавите в историята на Ислямската република, отбелязва „Ройтерс“ и припомня, че тогава 1500 души бяха убити.

Иранските медии съобщават за арестуването на 280 протестиращо само вчера. Смъртта на Амини разпали отново гнева по въпроси, свързани с ограниченията на личните свободи в Иран, включително строгите правила за обличане на жените.

Санцкии от САЩ

В четвъртък Съединените щати наложиха санкции на иранската нравствена полиция във връзка с твърденията за малтретиране на ирански жени, като заявиха, че смятат звеното за отговорно за смъртта на 22-годишно момиче в ареста.

Министерството на финансите на САЩ също така обвини нравствената полиция в нарушаване на правата на мирните протестиращи и заяви, че е наложило санкции на седем висши ирански военни и служители по сигурността, включително на началника на сухопътните сили на иранската армия.

„Махса Амини беше смела жена, чиято смърт в ареста на моралната полиция беше поредният акт на бруталност от страна на силите за сигурност на иранския режим срещу собствения му народ“, заяви в изявление министърът на финансите Джанет Йелън.

„Иранското правителство трябва да прекрати системното преследване на жени и да позволи мирни протести“, заяви в отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Сред посочените като санкционирани са високопоставени служители са ръководителят на моралната полиция Мохамед Ростами Чешмех Гачи, командирът на сухопътните сили на иранската армия Киюмарс Хайдари и Есмаил Хатиб, министър на разузнаването на Иран, съобщиха от Министерството на финансите.

То посочва, че останалите са Хадж Ахмад Мирзаи, началник на отдела на моралната полиция в Техеран по време на задържането и смъртта на Амини; Салар Абнуш, заместник-командир на твърдолинейната иранска милиция Басидж; и Касем Резаи и Манушер Аманолахи от иранските сили за правоприлагане.

Цялото имущество и интереси, свързани с имуществото на посочените лица, които попадат под юрисдикцията на САЩ, са блокирани и трябва да бъдат докладвани на Министерството на финансите, съобщиха от министерството.

Чуждестранните финансови институции, които съзнателно улесняват значителна транзакция или предоставят значителни услуги на санкционираните лица, могат да бъдат подложени на санкции от страна на САЩ, допълни то.

Протестите

Жените изиграха важна роля в демонстрациите, размахвайки и изгаряйки воалите си, а някои публично отрязаха косите си в пряко предизвикателство към клерикалните лидери.

Мощната иранска Революционна гвардия призова съдебната система да преследва „онези, които разпространяват фалшиви новини и слухове“, в очевиден опит на натиск към общонационалните демонстрации, пише „Ройтерс“.

Кюрдската правозащитна група Hengaw публикува видеоклип, в който се чува тежка стрелба по време на протест, и обвини силите за сигурност, че „използват тежки и полутежки оръжия срещу цивилни“ в северозападния град Ошнавие.

Протестиращите в Техеран и други градове подпалват полицейски участъци и автомобили, тъй като възмущението от смъртта на Амини не показва признаци на отслабване, като се съобщава за нападения срещу силите за сигурност.

Министерството на разузнаването на Иран също се опита да прекъсне инерцията на демонстрациите, като заяви, че присъствието на протестите е незаконно и всеки, който участва в тях, ще бъде подложен на съдебно преследване, съобщиха иранските новинарски сайтове.

По-голямата част от размириците са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и в поне 50 града и села, като полицията използва сила, за да разпръсне протестиращите. Амини е от провинция Кюрдистан.

В страната е регистрирано ново прекъсване на мобилния интернет, пише в Twitter групата за наблюдение на интернет Netblocks, което е възможен знак, че властите се опасяват, че протестите ще се засилят.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация „Басидж“ е бил намушкан с нож в североизточния град Машхад в сряда, съобщиха две полуофициални ирански информационни агенции в четвъртък.

Информационната агенция Tasnim съобщи също, че друг член на „Басидж“е бил убит в сряда от огнестрелна рана, нанесена от „бунтовници и банди“.

В североизточната част на страната протестиращите крещяха „Ще умрем, ще умрем, но ще си върнем Иран“ близо до полицейски участък, който беше подпален, показва видео, публикувано социалните мрежи.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук