Турция и Гърция преговарят за Кипър

Управляващата партия на Турция отхвърли позицията на Гърция и кипърските гърци по кипърския въпрос и заяви, че преговори няма да има, ако не бъдат признати кипърските турци. Това стана по време неформалната срещата в Женева под егидата на ООН, на която присъстсваха представтели на Гърция, Турция и Великобритания. 

„Не са възможни преговори по кипърския въпрос, ако бъдат пренебрегнати кипърските турци или Севернокипърската турска република (СКТР)“, каза пред репортери Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието.

„Ако ЕС се съгласи да се превърне в играчка на гръцко-кипърската администрация, пожелавам им късмет“, каза Челик след коментара на лидера на гръцката администрация в Кипър Никос Анастасиадес, че ще се оплаче от Турция и СКТР пред европейските лидери.

Челик добави, че СКТР трябва да бъде призната за държава. Припомняме, че Кипър е затънал в продължаващ десетилетия спор между кипърските гърци и турци, въпреки поредицата от дипломатически усилия на ООН за постигане на цялостно уреждане.

Генералният секретар на ООН също призна, че не е намерен общ език, който да позволи възобновяването на официалните преговори за разрешаване на кипърския проблем.

„Както можете да си представите, това не беше лесна среща. И проведохме обширни консултации в поредица от двустранни срещи и пленарни заседания, за да се опитаме да постигнем общи точки „, каза той.

Остров Кипър е разделен от 1974 г., когато гръцко-кипърският преврат е последван от насилие срещу турците на острова и намесата на Турция като гарант. Севернокипърската турска република е основана през 1983 г, но така и не е призната.

Кипърската гръцка администрация, подкрепена от Гърция, стана член на Европейския съюз през 2004 г., въпреки че повечето кипърски гърци отхвърлиха плана за уреждане на ООН на референдум през тази година, който предвиждаше обединен Кипър да се присъедини към ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!