Петер Мадяр
Снимка: БТА

Нова порция разкрития за корупция в правителството на Виктор Орбан разтресе Унгария. Бивш вътрешен човек в правителството публикува аудиозаписи, на които се твърди, че висши държавни служители заговорничат за прикриването на корупция.

Правителството на Орбан е под сериозен натиск от февруари, когато в Унгария се проведоха най-големите протести от години. Причината тогава беше, че близката до Орбан президентка Каталин Новак помилва човек, изпратен в затвора за това, че прикривал педофилски престъпления от директора на държавно сиропиталище.

Освен президентката Новак в скандала тогава бе замесено и името на правосъдната министърка Юдит Варга. Двете бяха принудени да подадат оставка в резултат на общественото възмущение.

Последните разкрития идват от бившия съпруг на Варга – Петер Мадяр. Той твърди, че е бил вътрешен човек в политическите кръгове Варга. Той твърди, че е станал свидетел на сериозни нарушения.

Днес той публикува във „Фейсбук“ и ЮТюб запис, в който гласът на Варга описва как други държавни служители са направили така, че от съдебните протоколи да бъдат заличени доказателства, за да прикрият ролята си в корупционни бизнес сделки.

Те посочват на прокурорите какво трябва да бъде премахнато“, казва Варга в записа, който според Мадяр е направен по време на разговор в апартамента им, докато двамата са живеели заедно.

Днес той предаде записа на прокуратурата в Будапеща, за да бъде използван като доказателство, пише БТА.

Последва светкавична реакция от бившия правосъден министър Варга, която обвинява Мадяр в домашно насилие и твърди, че тези изявления са направени под натиск от него.

„Казах това, което той искаше да чуе, за да мога да се измъкна възможно най-скоро. В ситуация като тази всеки човек може да каже неща, които не мисли, в състояние на сплашване“, пише Варга.

По-късно Мадяр отрече тези твърдения в отделен пост във „Фейсбук“.

Мадяр стана известен, когато през февруари даде интервю за популярния канал в ЮТюб „Партизан“, в което обвини правителството в мащабни корупционни практики и в използване на клеветнически кампании за дискредитиране на опоненти.

На 15 март Мадяр се обърна към десетки хиляди души в Будапеща и обяви плановете си за създаване на нова политическа партия, която да оспори 14-годишната хватка на управляващата партия върху властта като алтернатива на фрагментираната опозиция в Унгария.

Скандалът предизвика безпрецедентна политическа криза в правителството на Орбан, който ръководи Унгария от 2010 г. насам.

Кабинетът нарече Мадяр опортюнист, който се опитва да направи нова кариера след развода си с Варга и загубата на позиции в няколко държавни компании.

Мадяр се обяви срещу официалната корупция в Унгария, обвинявайки Орбан, че контролира непотистка система от олигарси, които се обогатяват чрез несправедливо възложени държавни поръчки.

След като прекара днес близо четири часа в прокуратурата, Мадяр заяви пред журналисти, че предполагаемата фалшификация на доказателства е „най-големият юридически и политически скандал през последните 30 години“.

В последните си публични изяви Мадяр взе на прицел по-специално Антал Роган, началник на канцеларията на Орбан, който отговаря за правителствените комуникации, както и за тайните служби на страната.

Огласеният днес запис показва, че Роган е ръководил усилията за манипулиране на доказателствата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук