Мартин Божанов-Нотариуса
Мартин Божанов-Нотариуса

В синхрон ГЕРБ и ДПС използваха комисията в парламента, която изяснява фактите около дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса, за предизборна проява.

Въпреки липсата на кворум в залата при липса на част от депутатите, председателят на комисията Никола Минчев от ПП-ДБ даде ход на заседанието. Хамид Хамид от ДПС, който дойде по-късно на заседанието, настоя то да бъде прекратено.

След като председателят на комисията отказа, Хамид заплаши, че още утре ще внесе искане за отстраняването на Минчев от поста му, след което напусна.

По-късно в хода на заседанието дойде и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който се осведоми какво се случва. Той обвини ПП-ДБ, че правят предизборна кампания, нарече случващото се предизборен цирк и предложи на залата, в която заседава комисията, да пише „Предизборен щаб“.

Градският прокурор на София и други магистрати от разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ са били разпитвани от специалния прокурор за разследване на главния прокурор Даниела Талева.

Това каза градският прокурор на София Илияна Кирилова, която е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства около дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, която депутатите от ГЕРБ и ДПС бойкотираха.

Изказа се и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който отхвърли обвиненията и припомни, че преди да настъпи разлъката между управляващите, от ГЕРБ са намирали за много важна работата в тази комисия.

Намесиха се и от опозицията. Гроздан Караджов от ИТН се обърна към магистратите в залата, заявявайки, че те са използвани в една предизборна битка, а Атанас Зафиров от БСП каза, че отказва да участва в семейните драми на сглобката.

Прокурорката, отказала обяснения в парламента за Нотариуса, била близка с Пепи Еврото

Въпреки всичко в комисията беше изслушана градския прокурор на София Илияна Кирилова, за която в последните дни излязоха подробности относно връзките ѝ с Петьо Петров-Еврото.

Тя влезе в остър диалог с депутата Бойко Рашков, който нападна прокуратурата за опънат чадър и това, че доскорошният главен прокурор Иван Гешев е наричал един председател на парламентарна група „шефе“. Според Рашков има връзка между Мартин Божанов и Петьо Еврото и прокуратурата трябва да даде отговори.

Рашков припомни също, че Кирилова е била повишена в системата от Петьо Петров.

„Вие сте пристрастна, вие се познавате с Петьо Петров. Вие знаете какво се случва по разследването. Това нормално ли е?“, попита Рашков, цитиран от „Дневник“.

Това изказване вбеси прокурорката, която си позволи да направи политически изказвания. Според нея се случва „мачкане“ на прокуратурата и това нямало нищо общо с евроатлантическите ценности.

Тя напусна залата като пожела на останалите депутати успех на изборите.

По-рано тя заяви, че не е търгувала с Петьо Петров. „Не съм инсталирана, за да защитавам нечии интереси“, каза Кирилова.

В същото време стана ясно, че прокуратура е взела на мушка Ивайла Бакалова, която първа разкри аферата около Мартин Божанов.

От вчера има разпитани двама свидетели, които разказват, че именно Ивайла Бакалова е потърсила връзка с адв. Емил Писков и Мартин Божанов, каза градският прокурор на София Илиана Кирилова преди изслушването ѝ във временната парламентарна комисия.

По думите ѝ Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов и е търсила правна помощ. Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени, допълни тя.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук