Властите на щата Вашингтон започват ново разследване на смъртта на афроамериканец по време на арест. Случаят е от март тази година. Подобно на този с Джордж Флойд задържаният се оплаквал, че не може да диша и после починал, предава Франс прес.

Арестът е записан от видеокамера

До разследването се стига след разпространение на видеозапис, направен от охранителна камера. На него се вижда как 33-годишният Мануел Елис е с белезници и казва на полицаите по време на ареста си на 3 март, че не може да диша, като се обръща към тях с думата „Господине“. Кадри от ареста са били заснети с телефон и от минувачка.

Според направената аутопсия Елис е починал от спиране на дихателната дейност заради физически натиск. В организма му обаче е имало и метамфетамини и  той е имал и сърдечно заболяване.

Полицаите, извършили ареста, са в отпуск

В случая са замесени четирима полицаи, които в момента са в отпуск. Според полицаите Елис опитал да отвори вратите на кола, в която имало хора. Според тях последвала физическа разправа и полицаите трябвало да го хванат, за да не буйства.

Леброн Джеймс създава асоциация за насърчаване гласуването чернокожи

Междувременно баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс обяви заедно с други спортисти създаване на асоциация за насърчаване на вота на чернокожите американци с приближаването на президентските избори през ноември.

„Сега е моментът да се променят най-накрая нещата“, каза баскетболистът.

Асоциацията си е поставила за цел и да се бори срещу всичко, което може да попречи на чернокожите избиратели да гласуват. Подобно на много звезди от американския баскетбол и ЛеБрон Джеймс изрази възмущение от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, починал от задушаване по време на арест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!