Столичен общински съвет

Столичният общински съвет отново ще обсъди предложение за провеждане на местен референдум за изграждане на инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци. Това е третият опит за организиране на допитване по темата. Първите две бяха отхвърлени от общинските съветници.

Мотивите на вносителите

Предложението за референдума е на  „Демократична България“ и на независимия  общински съветник Борис Бонев. Мотивите на вносителите са, че инсталацията ще води до замърсяване на въздуха в столицата, както и че цената на проекта е прекалено висока и инвестицията може да се използва за газифициране.

Кой подкрепя изграждането на инсталацията?

От ГЕРБ и ВМРО обаче не виждат проблем в екологичността на бъдещата инсталация, като изтъкват, че изграждането й ще намали  разходите на столичното парно за газ, както и за въглеродни емисии, което  може да задържи цената на топлоенергията.  От БСП също са срещу провеждането на референдум по темата, въпреки че не са съгласни с мястото за изграждане на инсталацията – на площадката на ТЕЦ „София“. От години социалистите предлагат съоръжението да бъде изградено близо до завода за отпадъци до село Яна, за да не налага горивото да се транспортира с камиони из София. Решението за мястото за построяване на инсталацията обаче беше гласувано преди години от общинския съвет.

В момента Столичната община плаща за оползотворяването на RDF горивото, което произвежда заводът за боклука, на ТЕЦ „Бобов дол“ и „Топлофикация Сливен“, както и на циментовия завод „Холсим“. Това ще продължава до евентуалното изграждане на инсталацията на „Топлофикация – София“. Съоръжението вече получи европейско финансиране от 94 милиона евро. Все още обаче не е обявена поръчка за избор на строител на инсталацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!